ПРОЈЕКТ најављен као "поновно рођење Египта", Суецки канал 2, данас ће бити свечано стављен у погон. Реч је о проширеном и продубљеном Суецком каналу који ће, омогућавајући двосмерну пловидбу, играти још важнију улогу у светској трговини и транспорту нафте између Европе и Азије.

Реализација "Суеца 2" коштала је безмало осам милијарди евра. Новац су махом обезбедили Египћани куповином својеврсних инвестиционих сертификата, које је емитовала држава.

Проширење канала, отвореног 1869. године, после изградње дуге читаву деценију, омогућиће сада двосмерну пловидбу. Скратиће се период чекања бродова са 18 на 11 сати. Проширење канала у дужини од 72 километра и његово продубљивање у дужини од 35 километра, трајало је мање од годину дана. Изграђено је и 37 километара новог, паралелног канала.

Пре ових захвата кроз Суец је максимално могло да прође 49 бродова дневно, а египатске власти најављују да ће њихов број, до 2023. године, бити удвостручен. Египатска влада нада се да ће овако "појачан" канал више него удвостручити приходе од накнаде за пловидбу, која је кључни извор буџетских прихода земље. Рачуница каже да ће приход за осам година порасти са 5,3 милијарде долара, колико се очекује у 2015, на 13,2 милијарде.

Према подацима америчке Агенције за информисање о енергетици, 2013. године је 4,6 одсто глобалне нафте и нафтних прерађевина пролазило кроз Суецки канал или нафтовод СУМЕД, алтернативну руту од Црвеног мора до Медитерана. Стручњаци, међутим, још нису прецизирали колико ће иновирање канала заиста допринети светској трговини. Овом, најближом и најбржом поморском рутом између два континента, остварује се, према писању светских медија, осам одсто глобалне прекоокеанске трговине.

Суецки канал симбол је независности Египта. Бивши председник, Гамал Абдел Насер национализовао га је 1956. године. До тада је њиме управљала компанија "Суец канал", у власништву Британаца и Француза. Национализација је изазвала Суецку кризу, током које су Британија, Француска и Израел напали Египат.

Данашњи дан проглашен је у Египту за државни празник, престоница Каиро окићена је плавим и белим светлима. Креирани су нови печати за пасоше туристима и све је у знаку овог, како га је власт у Каиру прозвала, "поклона који Египат дарује свету".

ДАЧИЋ НА ОТВАРАЊУ

ПРВИ потпредседник Владе Србије, министар спољних послова и председавајући ОЕБС Ивица Дачић, представља Србију на данашњој церемонији отварања новог Суецког канала у граду Исмаилија. Међу бројним представницима држава и влада, у Египту нема хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић. Она је отказала долазак због, како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, "владиног политикантства и недостатка визије."