Око 500 демонстраната окупило се испред једне џамије у Финиксу, у америчкој савезној држави Аризони, при чему је половина протестовала против ислама, а друга им се супротставила, објавили су данас амерички медији.

Полиција је током протеста успевала да држи две супротстављене групе људи одвојенима, а демонстрације су јутрос окончане без насиља и без хапшења, док се већина учесника разишла, пренела је агенција АП.

Протест против ислама је организовао један грађанин Финикса, који за себе каже да је бивши маринац који се борио у Ирачком рату и верује да је ислам насилна религија.

Он је стао на чело колоне од око 250 људи, који су били наоружани пиштољима и сачмарицама, а носили су и америчке заставе и цртеже пророка Мухамеда.

Та група демонстраната је стигла пред Центар исламске заједнице у Финиксу, где их је дочекала једнако бројна група демонстраната, који су дошли да искажу подршку муслиманској заједници, а носили су обележја љубави и мира.

Док су се две супротстављене стране гласно свађале, више десетина полицајаца је између њих формирала кордон и тако их држала раздвојенима.

На протесту, који је трајао неколико сати и привукао је велику пажњу на друштвеним медијима широм САД, није било повређених ни ухапшених.

Полиција процењује да је било укупно 500 демонстраната, по 250 са сваке стране.