МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ПОЛИТИЧКИ пројект Новорусија, који је предвиђао уједињење неколико региона заједничких у жељи да добију независност од Украјине, судећи по изјавама његових лидера доживио је крај. Бивши украјински парламентарац Олег Царјев, који је у време владавине Виктора Јануковича био истакнути члан "Украјинских региона", а после пуча у Кијеву стао на чело самопроглашеног парламента Новорусије, изјавио је да су њихове структуре "замрзнуте" јер се не уклапају у план реализације Минских мировних договора.

Преко друштвених мрежа Царјев је саопштио да он и његови посланици не могу да утичу на ситуацију у Донбасу. Практично то значи да парламент Новорусије више не постоји. Истовремено, то потврђује и да Москва заиста жели да се реализују Мински договори, да Донбас добије већа права, али и да остане у саставу Украјине.

Престао је да ради и сајт Новорусије. Да се цела прича око ових региона затвара, потврдио је у интервјуу за "Вечерњу Макејевку" министар спољних послова Доњецке народне републике Александар Кофман, који је рекао да су власти у Кијеву успеле да угуше проруско расположење у јужним регионима Украјине. Он мисли да су народни немири почели сувише рано. У Одеси је погинуло више од 40 присталица а у Харкову су ухапшени многи активисти па је покрет био обезглављен.

Кофман каже да није реално очекивати да ће Доњецка република слати своје људе у Харков, Дњепропетровск или Одесу. Референдуми у тим областима нису ни одржани јер то није дозвољавала украјинска армија или су се супротставиле локални власти, бизнисмени и украјински патриоти. Примера ради, у Харкову су похапсили 60 проруских следбеника а онда су уз помоћ олигарха Игора Коломоског кренули у организацију проукрајинских митинга.

Иницијатори пројекта Новорусије су још у мају прошле године окупили представнике Дњепропетровска, Запорожја, Одесе, Луганска, Николајева, Харкова, Херсона и дошли у Доњецк да би отворили свечано "Народни фронт Новорусије". Први човек њиховог парламента је постао Олег Царјев. Члан тог парламента је био и Александар Захарчанко, садашњи председник Доњецке народне републике.

За разлику од њих, потпредседник Народног савета Доњецке народне републике Денис Пушилин тврди да пројект Новорусије није напуштен, већ је сада време да се проблеми решавају политичким уместо војним путем.

У Москви аналитичари тврде да је после минских преговора престала потреба за Новорусијом. Сада је главни задатак "часна интеграција" Доњецке и Луганске републике у саставу Украјине где би имале одређени степен аутономије.


(НЕ)ИЗВОДЉИВА ИДЕЈА

ШТО више буде време пролазило, све више ће бити оних који ће постављати питање зашто се уопште гинуло. Неки ће разочарани сигурно кривити Москву, али је неоспорно да је после припајања Крима Русији председник Владимир Путин упозоравао на опасност еуфорије, јер осим на Криму, ни у једној области у Украјини Руси нису били већина, па је и пројект Новорусије био тешко изводљив.