ГРАДИЋ Дебаљцево, седамдесетак километара удаљен од Доњецка, прешао је у руке проруских снага после вишенедељних окршаја који су се продужили и у тренутку када је у овом делу Украјине званично ступило на снагу примирје потписано у Минску.

Дебаљцево ипак неће бити запамћено у историји као "украјински Стаљинград" како су најављивале војне главешине у Кијеву. Ово место је протеклих дана најчешће спомињани град на свету, не зато што је важан железнички чвор у Украјини, већ због тога што је у њему била окружена велика војна украјинска групација.

Представник министарства одбране самопроглашене Доњецке републике тврди да се сада у Дебаљцеву налази још око три хиљаде украјинских војника, хиљаду их је изашло из "котла", док је око триста заробљено. Охрабрујуће је то што у току ноћи није било артиљеријске пуцњаве, па остаје нада да неће бити "крви до колена".

Украјински председник Петар Порошенко, који је јуче посетио зону "антитерористичке операције украјинских снага", изјавио је да је у среду из Дебаљцева "плански повучено 80 одсто снага".

И он и украјински политички врх не желе да признају још један војни пораз, иако све подсећа на нови Иловајск у којем је прошлог септембра погинуло неколико стотина украјинских војника а на хиљаде их је било заробљено. Путин је поручио из Будимпеште да би било најбоље да Кијев не брани својим војницима да положе оружје и изађу из окружења.

ГРАД ГРАД Дебаљцево има 25.000 становника. Према подацима који су доступни из последњег пописа становништва, 64 одсто њих су Украјинци а 32 процента су Руси. Петина становника говори украјински, а остали руски језик.

Ратовање око Дебаљцева намеће неколико важних питања. Пре свега колико су обе стране искрене када су потписивале договоре у Минску, јер су и једном и другом руководству очигледно и даље потребне војне победе? Друго, хоће ли руководство у Кијеву кад добије ново оружје кренути у рат да поврати територије? И треће, са ким ће Кијев да спроводи договорено када лидере Доњецке и Луганске републике и даље назива бандитима са којима не желе да разговара?

Председник самопроглашене Луганске народне републике Игор Плотницки сматра да су тачни немачки подаци о броју погинулих на истоку Украјине.

- Податак да је у Донбасу погинуло око 50.000 људи, који наводе Немци, најближи је истини - каже Плотницки.


ПОГИНУЛА 22 УКРАЈИНСКА ВОЈНИКА

У борбама украјинске војске и проруских снага у Дебаљцеву у протеклих неколико дана погинула су 22 украјинска војника, а више од 150 је рањено, саопштио је украјински Генералштаб. Саопштење је уследило пошто су се владине снаге повукле из тог стратешки важног града на истоку Украјине након више седмица жестоких борби са проруским снагама. Тела најмање 13 украјинских војника допремљена су у мртвачницу у Артемвиску, близу града Дебаљцева.