Утицајни амерички часопис „National Interest“ објавио је студију у којој анализира позиције Русије на Арктику уз закључак да је тамо размештена таква војна снага која је потпуно спремна за руковођење глобалним, односно, светским ратом који може бити изазван тензијама светских сила.

Овај часопис наводи да Русија на Арктику има најмање 5 врста оружја којима се потпуно може супроставити сваком виду агресије.

Арктик као геостратешка тачка је постала посебно веома важна због феномена отопљавања леда, јер то омогућава лакша дубинска истраживања вода и минерала, те других природних богатстава.

Не треба да чуди што је Русија потпуно војно спремна на Арктику, пише „National Interest“ и додаје да се Русија спремала годинама да оспособи Арктик, а да уз то има и искуство још из периода Совјетског савеза.

Русија на Арктику има четири нуклеарна брода ледоломца који су кључни за операције на Арктику и стратешки битни за потенцијална војна деловања, а САД и Канада имају свега неколико обичних ледоломаца бродова дуж граничног појаса.

Поред тога испод леда су стациониране моћне подморнице „Ајкула“, има их шест и надмоћне су у односу на подморнице западних земаља.

Миг-31 чије предиспозиције су врхунске за летове на просторима са другачијим ваздухом и притиском као што је Арктик је такође адут за борбу против америчких борбених авиона. Тренутно на Арктику Русија има преко 200 авиона Миг-31.

Исто важи и за бомбардере Ту-95 и Ту-142 који су такође као створени за специфичне просторе попут Арктика, наводи „National Interest“.

Те бомбардере ће тешко бити поразити на простору од 5 хиљада километара колико је борбени радијус Арктика, каже за „National Interest“ војни експерт, Роберт Фарли.

Фарли наводи да су на Арктику размештене и разне елитне специјалне јединице војске Руске Федерације које су још од периода Совјетског савеза специјално обучаване за нападе на НАТО јединице и ратовање у посебним условима.

(Web tribune)