Снежна олуја која је задесила Сједињене Америчке Државе се још није сасвим зауставила, чак ни после метар и по снежног наноса у неким деловима државе Њујорк.

Аудиторијуму није требало пуно времена да крене са изношењем теорија зашто се све то десило, а погађате да је једна од најпомињанијих и најчешћих – ХААРП машина.

ХААРП уређај је настао на иницијативу америчке војске, и направљен је финансијама исте и то првенствено за истраживање јоносфере. Смештен је у граду Гакуна на Аљасци, међутим због свеукупне тајновитости која окружује овај пројекат, често се спекулише да се користи за многе друге ствари, осим за оно због чега је дизајниран.

Једна од њих је управљање временским приликама, што у овом конкретном случају већини америчке јавности и људима који се генерално баве теоријама завере изгледа и звучи прилично пријемчиво, јер је снежна олуја дошла ниоткуда, и кажу да ће исто тако и отићи. Познато је да је на Хаитију и у Јапану ХААРП изазвао торнадо ветрове и тропске олује, па се део америчке јавности пита да ли је њихова Влада усмерило ово оружје на своје становнике.

Иако је научник Мичио Каку пре неколико недеља изнео теорију да ће Америку погодити овакав тип снежне олује, и даље се ХААРП спомиње све чешће у контексту “кривца” за ову мећаву.

Мада јесте мало вероватно да је ХААРП одговоран за све ово, из неког разлога људи и даље снажно верују у ту теорију. Сетимо се само мајских поплава у Србији када су многи природну катастрофу повезивали управо са ХААРП-ом.