ЛОНДОН - У средишту жучне дебате између Британије и Шкотске у овом тренутку је нафта из Северног мора, у условима када се Шкоти припремају за септембарски референдум на ком ће гласати за независност или за останак унутар Велике Британије.

Око 42 милијарде барела нафте и гаса је од почетка 70-их година прошлог века извучено из Северног мора, пружајући велики подстицај британској државној каси, али и привреди Шкотске, јавља агенција Франс прес.

Међутим, у овом тренутку, када се Шкотска припрема за 18. септембар и референдум који би могао да стави тачку на 300 година дуг савез са Енглеском, приметно је да су енергетски ресурси у самом фокусу Лондона и Единбурга.

Коалициона влада британског премијера Дејвида Камерона је у више наврата позвала грађане Шкотске да не гласају за независност, док премијер Шкотске, Алекс Салмонд, подржава историјско отцепљење.

Кључни елемент у овој дебати су приходи од нафте, при чему обе стране оптужују другу за лажирање процена потенцијала те индустрије.

Единбург је представио неколико потенцијалних сценарија и могућих прихода од пореза на нафту у водама око Шкотске, уз оптимистична предвиђања прихода од 38,7 милијарди фунти (48 милијарди евра) који би могли да буду остварени у наредних пет фискалних година. Са друге стране, влада у Лондону очекује приходе од 17,6 милијарди фунти.

Упркос политичком спору, већина аналитичара се, међутим, слаже да ће производња нафте и гаса у том подручју вероватно пасти у наредним годинама, јер постаје све скупље истраживање тешко доступних резерви.