ЛОНДОН - НАТО није спреман да одговори на војну претњу из Русије и мора да се прилагоди како би био у стању да одговори на "неконвенционалан напад" те земље, упозорили су данас британски посланици.
"Ризик од напада Русије на неку чланицу НАТО-а, чак и ако је мали - значајан је. Нисмо уверени да је НАТО спреман за ову претњу", рекао је председник парламентарног Одбора за одбрану Рори Стјуарт.
Чланови Одбора су сачинили извештај у коме од Алијансе захтевају да упути сталну мисији и војну опрему у своје балтичке чланице - Естонију, Литванију и Летонију, као и да оформи регионално седиште.
Догађаји у Украјини, како стоји у документу, описани су као "позив на буђење" који је открио "алармантне недостатке у погледу спремности НАТО-а", преноси АФП.
"На руски неконвенционалан напад, који би значио употребу асиметричних тактика, било би посебно тешко да се одговори", стоји у извештају.
Посланици сматрају да би НАТО, у Оснивачки акт требало да уведе могућност да користи хакерске нападе и "нерегуларне трупе", а АФП подсећа да је према акту свака држава чланица обавезна да помогне ако једна од њих буде нападнута.
Парламентарци су позвали британску владу да искористи самит НАТО-а у Велсу у септембру да затражи промене у циљу боље спремности да се одговори на претњу из Русије.
"Алијанса није сматрала Русију противником или потенцијалном претњом у протеклих 20 година. Сада је приморана да то учини после недавних акција Русије", стоји у документу Одбора за одбрану.
Портпаролка НАТО-а је изјавила да ће тај извештај бити веома пажљиво проучен и подсетила да је војни савез већ предузео мере на јачању своје одбране и да ће тај "акциони план" бити разматран на самиту у септембру.
"НАТО је већ предузео мере да ојача колективну одбрану, посебно за наше источне савезнике, са још више авиона у ваздуху, више бродова у мору и више вежби на земљи", рекла је она.