МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ЧЕТВОРОМИНУТНИ телефонски разговор заменика америчког државног секретара Викторије Нуланд и амбасадора САД у Кијеву Џефрија Пјата који је „неко“ поставио на интернет-мреже, шокирао је јавност не само због псовки, већ због односа према својим главним савезницима, руководиоцима ЕУ.

На снимку се чује како Нуландова, током разговора са Пјатом, с ниподаштавањем говори о Бриселу и у једном тренутку каже „Ј...ш ЕУ“!

Још је шокантније то што је после непримерног речника Викторија Нуланд оценила могућности сваког од лидера украјинске опозиције и „поделила им улоге“, да би у петак мирно изјавила да све то не представља мешање у унутрашње ствари Украјине.

Наиме, на снимку се чује да Нуландова сугерише амбасадору САД да „охлади“ у амбицијама Кличка, јер би нови премијер требало да буде Јацењук.

- Арсениј Јацењук, лидер „Отаџбине“ је човек који одговара за премијера јер има економско искуство, као и искуство у управљању. Зато Кличко и Олег Тјагнибок треба да остану изван владе - рекла је Нуландова.

Мада, разговор на тему „ко би шта требало да буде у Украјини“ и није велика тајна. И раније се знало да Немачка навија за Виталија Кличка, а Американци форсирају Арсенија Јацењука.

ПОМОЋ НИОТКУДА АМЕРИКА искључује могућност помоћи Украјини ако се у тој земљи не спроведу реформе, изјавила је у петак Викторија Нуланд пред новинарима у Кијеву. Помоћ неће добити садашње власти ни од ММФ као ни од ЕУ, казала је помоћница америчког државног секретара.

А Нуландова, дама која псује, минулих дана је на ТВ снимцима остављала утисак умиљате госпође која пати што демонстранти на Мајдану не једу топлу супу, па им је донела велику пластичну кесу пуну сендвича и слаткиша. Због тога су је амерички новинари назвали „дама медењак“.

Сада уопште није важно јесу ли руске тајне службе прислушкивале Нуландову и Пјата а затим уз сагласност државног врха пустиле све у јавност, као што тврди Вашингтон. Јер, висока америчка политичарка и њихов амбасадор у Кијеву су показали и доказали да су они главни кувари свега што се догађа сада у Украјини а да су лидери тамошње опозиције само лутке на концу које одрађују домаће задатке које добијају од западних емисара.

- Постоји разлика између приватних разговора и службене позиције - рекли су у Белој кући у Вашингтону покушавајући да ублаже скандал. А да ли су псовке Викторије Нуланд и крај њене политичке каријере, тек ће се видети. Мада, ни њена у петак изречена извињења колегама из Европске уније, нису звучала превише уверљиво. Тврдња Нуландове „да ће све то залепити ОУН“ показује такође да генерални секретар ОУН такође добија „нотне свеске“ из Вашингтона да по њима диригује осталима.ЕУ БЕЗ КОМЕНТАРА

ЕВРОПСКА унија неће коментарисати наводне телефонске разговоре Викторије Нуланд и Џефрија Пјата о покушају разрешења кризе у Украјини, зато што жели да избегне увлачење у ову контроверзу.

"Не коментаришемо наводне телефонске разговоре који процуре у јавност", изјавила је портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, и додала да је Европска унија "ангажована у помоћи украјинском народу у актуелној политичкој кризи", одбијајући да било шта друго додатно коментарише. (Тањуг)