КАИРО - Јапански археолошки тим открио је у Египту гробницу водећег произвођача пива из доба фараона, саопштиле су египатске власти.

Гробница Хонса Ем Хеба, који је живео пре 3.200 година, "једно је од најзначајнијих археолошких открића у граду Луксору", изјавио је египатски министар за антиквитете Мухамед Ибрахим.

Здање на зидовима и плафонима има пејзаже и разне скулптуре који откривају многе детаље свакодневног живота старих Египћана, укључујући породичне односе и верске ритуале, додао је Ибрахим, пренео је АФП.

На једној слици је приказан Хонсо Ем Хеб, који је био на челу краљевске ризнице у периоду Рамесида, како заједно са женом и ћерком приноси жртву боговима.

Археолози су открили гробницу док су чистили део око друге гробнице, која је припадала једном високом државнику из доба владавине фараона Аменхотепа Трећег, из 18. династије, рекао је Ђиро Кондо, шеф јапанске екипе Универзитета Васеда.

Око гробнице египатског пивара биће појачана безбедност док трају радови, саопштило је Министарство.

Луксор, град са око 500.000 становника на обали Нила у јужном Египту, прави је музеј на отвореном, с мноштвом храмова, гробница из доба фараона и знаменитостима попут хотела Винтер палас, у којем је наводно књижевница Агата Кристи написала "Смрт на Нилу".