У Јужни војни округ (ЈВО) у недељу је стигао први батаљон оперативно-тактичких ракетних система "Искандер-М" за ракетну бригаде тог округа, јавио је Итар-Тасс из села Молкина у Покрајини Краснодар на југу Русије.

Свечано су конвој са борбеном техником дочекали први заменик министра одбране Аркадиј Бахин, командант ЈВО Александар Галкин, представници покрајинске администрације, војници и ветерани, наводи руска државна агенција.

"Ово је већ друга ракетна формација коју нам је испоручила наменска индустрија за Копнене снаге", рекао је Бахин, најављујући да ће још два батаљона "Искандер-М" за ракетну бригаде бити допремљена на место дислокације током наредних месеци.

Руски генерал је, такође, најавио да ће следеће године још две ракетне бригаде бити опремљене системима "Искандер-М". Руско Министарство одбране је јуче потврдило информације из западне штампе о дислокацији "Искандера" на западу Русије и присуство ракетних батаљона на територији Западног војног округа (ЗВО) који, између осталог, обухвата и руску ексклаву Калињинград. Министарство је истакло да области дислокације "Искандера" на територији ЗВО нису у супротности са било којим међународним споразумима или договорима. Главнокомандујући Здружених снага НАТО-а у Европи Филип Бридлав данас је изразио забринутост због информације да је Русија можда инсталирала системе "Искандер" близу источних граница Алијансе, пренео је Асошијетед прес.

Према његовим речима, појављивање те информације говори о томе да Русија и НАТО треба да траже начин за чешћу и бољу комуникацију.

Америчка новинска агенција наводи да је руско Министарство одбране дало "заобилазан" одговор на писање немачког "Билда" који је написао да је Русија послала ракете "Искандер" у Калињинград, саопштивши да такав "потез неће нарушити никакве споразуме".

Амерички генерал је новинарима у Берлину рекао да би такав потез био разлог за забринутост и нагласио потребу "сталних веза и комуникације заснованих на поверењу" са руском војском.

Бридлав је рекао да летелице Русије и НАТО-а лете близу једне других на Балтику, Медитерану и другде, и да зато "не може бити места за лоше процене", наводи АП.