ТИРАНА - Стотине деце у Албанији не присуствује данас почетку школске године јер се крију у кући због крвне освете која потиче од неколико генерација уназад, саопштила је албанска Организација за помирење.

Ђин Марку из те организације саопштио је да укупно 590 деце, узраста између три и 15 година, неће похађати наставу због средњовековне традиције по којој "крв може да освети само крв", пренео је АФП.

Француска агенција објашњава да по традицији која сеже до 15. века сви мушки чланови једне породице, укључујући и новорођенчад, могу да буду убијени због тога што је неко из ње убио члана неке друге породице.

То брутално правило је широко распрострањено у сиромашним планинским крајевим на северу Албаније, али и неким селима и градовима у другим деловима те земље.

"Већини те деце (која остају код куће) онемогућена је било каква комуникација и не могу да присуствују настави због изолације", рекао је Марку.

Албанске просветне власти прошле године покренуле су пројекте школовање код куће за сву децу која не присуствују настави из страха да ће им нашкодити давнашњи породични непријатељи.

Новоименована министарка просвете Линдита Никољи рекла је да ће влада наставити да помаже тој деци, али и да је њен циљ да они изађу напоље и да могу да присуствују часовима као сви други, у школама.

Према њеним речима, нова влада социјалисте Едија Раме изгласана у недељу, планира да спроводи постојеће законе и уведе нову политику усмерену на окончање такве ситуације.