ОД роњења за древним амфорама до лова на тигрове, руски председник Владимир Путин годинама брижљиво гради имидж акционог хероја. Ипак, прича која се ових дана шири друштвеним мрежама заиста изгледа као сцене из холивудског блокбастера - Путин који је сам, наоружан једним пиштољем са дванаест метака, бранио зграду Штазија од налета бесних демонстраната после пада Берлинског зида. А најневероватнији детаљ јесте што је прича заправо - истинита.

Те 1989. године Путин је, као мајор КГБ служио у Дрездену. Радио је руку под руку са тамошњим Штазијем.

Када је Берлински зид пао, данашњи председник Русије био је један од неколицине совјетских држављана који се лице у лице срео са демонстрантима нестрпљивим да окончају деценијску поделу Немачке.

Након што су разорили канцеларију Штазија, упутили су се према згради у којој су били смештени Путин и његове колеге из КГБ. Мајор Путин тада је успео да одбрани зграду, а на његовој страни између осталог био је и неумољиви аргумент у виду напуњеног пиштоља.

НИЈЕ ТРЕБАЛО ДЕЛИТИ НЕМАЧКУ ПриЧу о одбрани просторија КГБ у Дрездену потврдио је у документарцу и сам Путин. Тада је изнео и мишљења да Немачка никада није ни требало да буде подељена.

Храбро је изашао пред масу и обратио им се на течном немачком језику.

- Ово је совјетска територија и ви стојите на нашој граници - рекао је Путин.

- Озбиљан сам када кажем да ћу пуцати на свакога ко угрози наш посед.

Сведоци кажу да је Путин те речи изговорио са леденом сигурношћу по којој ће касније постати познат. Нема сумње да би се гомила разишла и много брже да су знали да ће човек пред њима ускоро постати један од најмоћнијих људи на свету.