БУДИМПЕШТА - Ласло Чатари, 98-годишњи Мађар који је био први на листи Центра Симон Визентал као најтраженији нациста, преминуо је данас у болници у Будимпешти, објавио је његов адвокат.

Против Чатарија је мађарско државно тужилаштво 18. јула подигло оптужницу у којој му се на терет ставља на хиљаде депортација Јевреја у Другом светском рату, пренела је агенција АФП.

Чатари, који се налазио у кућном притвору од прошле године, био је високи мађарски полицијски официр задужен за гето Кошице, град који данас припада Словачкој.

Према Центру Симон Визентал, Чатари је помогао у депортацији око 15,700 Јевреја у Украјину и озлоглашени нацистички логор Аушвиц, у периоду од 1941. до 1944. године.

Суд у некадашњој Чехословацкој је 1948. године осудио у одсуству Чатарија на смртну казну. Озлоглашени нациста је побегао у Канаду после Другог светског рата, а последњих 15 година пре хапшења живео је у Мађарској. Ухапшен је 18. јула прошле године у Будимпешти на основу података које је дао Визентал центар.