ВАШИНГТОН - Америчка секретарка за државну безбедност Дженет Наполитано изјавила је да је њена агенција знала за прошлогодишње путовање једног од осумњичених бостонских бомбаша Тамерлана Царнајева у Русију.

Она је рекла да је Царнајево име погрешно спеловано, тако да његов повратак у САД након шест месеци није забележен од надлежних служби.
"Систем је реаговао када је напуштао земљу, али није забележен повратак", казала је Наполитано.

ФБИ сада детаљно истражује то путовање, пошто се сумња да је старији брат тада постао радикални исламиста, и проверава се да ли је био повезан са неким страним групама.
Он је у првом случају и био испитиван након дојаве из Русије, и тада је стављен на листу особа које се проверавају приликом путовања, наводи агенција АП. Међутим, пошто ФБИ није пронашао никакве податке који би га повезали са тероризмом, он је пуштен да без проблема отпутује из земље.

Наполитано је сведочила пред сенатским комитетом за правосуђе, током расправе о сету нових имиграционих закона. Она је том приликом од републиканских сенатора бранила владин програм давања азила, који су и Царнајеви добили пре десет година, објашњавајући да надлежни органи детаљни у више корака проверавају сваки захтев.

Браћа Царнајев се терете да су организовала прошлонедељени терористички напад у Бостону, приликом кога су три особе погинуле, а више од 180 је повређено.
Тамерлан Царнајев је пре пар дана погинуо у сукобу са полицијом током потере, док је његов млађи брат Джохар ухапшен у петак увече и сада се налази у болници где се опоравља од повреда.