Бивши чешки премијер и левичар Милош Земан и министар спољних послова Карел Шварценберг освојили су највише гласова и наћи ће се у другом кругу председничких избора у Чешкој, показују прелиминарни званични резултати.

У Чешкој су јутрос отворена биралишта другог дана гласања на председничким изборима, након што је први дан протекао уз рекордно високу излазност бирача, јавиле су агенције.

Земан је освојио 25,4 одсто гласова, док је Шварценберг добио 20,27 процената, показују резултати након 50 одсто пребројаних гласова, преноси АФП.

Пошто ниједан од кандидата није добио више од 50 одсто, 25. и 26. јануара биће одржан други круг гласања.

Први дан избора протекао је мирно и једини регистрован инцидент био је крађа државне заставе са бирачког места у градићу Карвину.

У петак су гласали свих девет кандидата, као и актуелни председник Вацлав Клаус и премијер Петр Нечас, а поред глумице која се бави хуманитарним радом Тање Фишерове, сви су гласали сами за себе, наводе чешки медији.

Клаусу у марту ове године истиче други мандата и према уставу, није имао право да се кандидује трећи пут.

Новог председника Чешке први пут бирају грађани на директним изборима, по закону који је Клаус потписао фебруара прошле године.

Раније је председник биран у парламенту и тако су изабрани Вацлав Хавел (1993-2003) и Клаус (од 2003).

Према резултатима јануарске анкете центра "ППП Фацтум", у првом кругу за бивше премијере Милоша Земана и Јана Фишера било је спремно да гласа 25,1 односно 20,1 одсто бирача.

Следили су ексцентрични кандидат - истетовирани композитор без политичког искуства Владимир Франц (11,4), садашњи министар спољних послова Карел Шварценберг (11), социјалдемократски сенатор Динстбир (10,6), бивши председник Сената Пшемисл Соботка (7,1), бивша чланица Европског парлемента Јана Бобошикова (5,6), и Фишерова и посланица ЕП Зузана Ројтова по 4,6 одсто гласова.