МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У СВИМ већим руским црквама у недељу су одржани молебни за заштиту вере, као и за оштећене иконе и друге светиње. У Москви је био препун храм Христа Спаситеља, где се молио и руски патријарх Кирил. Био је то одговор свим „антицрквеним снагама“ у Русији, које су, поготово после парламентарних и председничких избора, постале све гласније и агресивније. „Мала опозиција“ је посебно љута на руског патријарха Кирила, за кога тврде да је пред изборе подржао Владимира Путина и Јединствену Русију.

Хиљаде аутомобилиста и бајкера изашло је прексиноћ на московске улице да би подржали патријарха. Главна парола моторизованих демонстраната била је „Пуцају у патријарха - гађају Русију“. Они су кренули из улице Сахарова, где је „мала опозиција“ пре неколико месеци протестовала против Путина. Осим бајкера обучених у кожну одећу, аутомобилисти су дошли да подрже патријарха са својим породицама. Сви су имали балоне на којима је писало „Христос васкресе“, а било је и оних који су дошли са иконама и заставама.

ПАНКЕРКЕ ТРИ девојке које су 21. фебруара извеле „панк молитву“ у московском Храму Христа Спаситеља још су у истражном затвору. Православни верници се сада моле да бог уразуми и те чланице панк-групе „Пуси рајот“.

На том скупу бајкера и аутомобилиста делили су фотографије разрушеног московског храма Христа Спаситеља, којег су бољшевици немилосредно сравнили са земљом у време антирелигиозне кампање, да би ослободили простор за прављење грандиозне зграде „народних совјета“. Порука је била јасна - ако „мала опозиција“ дође на власт, од њих се може очекивати терор над Православном црквом. Зграда „народних совјета“ никада није ни била подигнута, већ је на њеном месту годинама био велики базен, да би деведесетих година захваљујући великом ентузијазму бившег патријарха Алексеја и тадашњег градоначелника Москве Јурија Лушкова, био саграђен у истом облику нови храм, највећи у Русији.