ТОКИО - Радници који су данас привремено обуставили радове на хлађењу прегрејаних реактора у нуклеарној електрани Фукушима Даићи, вратили су се на посао, саопштила је управа јапанске нуклеарке.

"У 10,43 сати дата је наредба да се радници евакуишу због наглог повећања нивоа радијације. Та информација није била тачна и они су наставили да раде у 11,30 сати", наведено је у саопштењу.

Јапанско министарство одбране је у међувремену саопштило да хеликоптер који је требало да испусти воду на угрожен реактор да би га охладио, неће то моћи да уради вероватно због високог нивоа радијације изнад нуклеарне електране, јавио је Ројтерс преносећи вест јапанске агенције Кјодо.

Раније данас још један пожар је избио на реактору четири, други пут у два дана, али је јапанска агенција за нуклеарну безбедност након три сата известила да се пламен више не види.

Секретар кабинета Јукио Едано изјавио је на конференцији за новинаре да су се радници повукли због изненадног повећања нивоа радијације.

Едано је рекао да се ниво зрачења мења и да сада са 1.000 милисиверта опада на 600 до 800, колико је измерено јутрос, што је и даље више од просека.

"Радници сада не могу да изводе чак ни минималне радове у електрани. Због опасности од зрачења, ми смо у приправности", рекао је Едано, јавио је Би-Би-Си.

У електрани, на 220 километара северно од Токија, налази се око 50 радника који покушавају да охладе четири реактора и спрече топљење.

Званичници истражују узроке оба инцидента и процењују штету, а Едано је казао да је вероватно у питању пара настала испаравањем воде, што изазива повећану радијацију.

Експлозије и пожари оштетили су системе за хлађење у електрани Фукушима.

СЗО: НЕМА ДОКАЗА О ЗНАЧАЈНОМ ШИРЕНЈУ РАДИЈАЦИЈЕ

Нема доказа о значајном ширењу радиоактивног зрачења из оштећене нуклеарне електране Фукушима, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО) и позвала људе да остану мирни и не шире гласине.

"Светска здравствена организација жели да увери владе и јавност да у овом тренутку не постоје докази о било каквом значајнијем ширењу радијације са подручја нуклеарне електране", изјавио је представник СЗО у Кини Мајкл О'Лири.

На Интернету и путем СМС порука појавиле су се тврдње да се радиоактивни облак из Јапана брзо шири преко Азије, јавио је Ројтерс.

СЗО, заједно са јапанском владом и Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА), ради на процени ситуације у Јапану и не сматра да постоји значајна опасност по здравље људи изван зоне од 30 километара око нуклеарног постројења, истакао је О'Лири.

Он је позвао владе и јавност да предузму кораке како би зауставили ширење ових гласина, истичући да ће више информација бити објављено уколико се опасност повећа.

Руски званичници су саопстили да је ниво радиоактивног зрачења на руском Делеком истоку јуче мало повећан, али да је остао у оквирима нормалих граница.

Метеоролози предвиђају да ће ветрови радиоактивне супстанце однети преко Пацифика.

ШТЕТА 200 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

Разорни земљотрес и све гора нуклеарна криза у Јапану би могли да резултују губицима од чак 200 милијарди долара за ту трећу по величини светску привреду, али је пет дана након катастрофе и даље тешко проценити штету по глобалну привреду, наводи се данас у најновијој процени светских економиста.

Аналитичари очекују да ће у наредних неколико месеци значајно пасти јапанска производња, али би могло да дође до још већег пада уколико рестрикције електричне енергије буду обимније и дуже, што би могло да одложи или чак угрози нагли опоравак у облику слова "В" који је уследио након земљотреса у Кобеу 1995. године.

Већина стручњака верује да ће директна економска штета износити десет до 16 билиона јена (125 до 200 милијарди долара), што би могло да резултира падом јапанског бруто домаћег производа у другом тромесечју ове године, али затим и наглим опоравком у другој половини 2011. кад би улагање у обнову требало да подстакне привредни раст.


ЗВАНИЧНИ БИЛАНС: ВИШЕ ОД 11. 000 НАСТРАДАЛИХ

Јапанска Национална полицијска агенција саопштила је данас да је број жртава земљотреса и цунамија порастао на више од 11.000, укључујући 3.676 до сада потврђених смртних случајева у 12 префектура и 7.843 особе које се воде као нестале у шест префектура.

Биланс жртава ће, међутим, неизоставно порасти пошто се у приобалном делу погођеном цунамијем проналази све више тела након повлачења воде и укидања упозорења на опасност од цунамија.

ОБРАЋАНЈЕ ЦАРА

Јапански цар Акихито обратио се данас нацији, истичући да је дубоко забринут због кризе у нуклеарном постројењу Фукушима и позивајући људе да у тешким временима помогну једни другима.

У обраћању без преседана, који су емитовале главне телевизијске станице, прекинувши пренос редовног програма, цар Акихито (77) рекао је да су проблеми у јапанским нуклеарним реакторима, где се власти боре да спрече нуклеарну катастрофу, били непредвидиви и да је "дубоко забринут" након разорног земљотреса.

"Најискреније се надам да ће народ, сложно, бити саосећајан и превазићи ова тешка времена", рекао је цар Акихито, пренео је Ројтерс.