НАЈНОВИЈИ протести у Тирани израз су више од годину и по сузбијаних тензија између владе Саљија Берише и опозиције и носе опасност да немири у тако дубоко подељеном и клановски заснованом друштву постану регионални проблем, оценила је америчка агенција за стратешке анализе „Стратфор“.

У анализи поводом сукоба између присталица опозиције и полиције у Тирани у којима су погинуле три особе, „Стратфор“ наводи да то подсећа на претходне периоде нестабилности у Албанији, укључујући и „тоталну анархију“ која је владала у тој земљи 1997. године.

Током нереда 1997, подсећа америчка агенција, велика количина оружја из војних магацина прешла је у руке организованих криминалних група које су даље проследиле то оружје на отворено тржиште за извоз или директно сепаратистичкој Ослободилачкој војсци Косова (ОВК).

- Заправо су немири 1997. године били фактор који је помогао ОВК да се довољно наоружа и почне операције против српске полиције у покрајини, што је на крају проузроковало НАТО интервенцију против Београда 1999. и једнострано проглашење независности Косова 2008. године - пише „Стратфор“.

Агенција, међутим, оцењује да за сада нема назнака да ће се немири проширити ван Тиране, што би тек тада представљало опасност да се понови 1997. година, када су земљу потресали протести због пропасти пирамидалних банака.

- Сукоби показују културну поделу Албаније - наводи „Стратфор“. - Албанско друштво је највише од свих европских засновано на клановима, због чега је влади веома тешко да контролише целу земљу... Због друштва заснованог на клановима и распрострањености организованог криминала власт је увек слаба и стога никад не треба много да земља упадне у хаос.

Да би се садашња криза проширила на читаву земљу као што је то било 1997. године, потребни су протести или на југу, где су упоришта социјалиста, или у северним градовима као што су Скадар, Пешкопеја и Кукеш, који су Беришина упоришта, оцењује агенција.

Када је 1997. године пропала пирамидална штедња у коју је била укључено скоро две трећине грађана, избила је побуна и настала петомесечна анархија која је окончана интервенцијом снага УН предвођених Италијанима, подсећа се у анализи.

Агенција наводи да је пирамидална шема у ствари била начин долажења до капитала за разне организоване криминалне групе засноване на клановима „које у великој мери контролишу земљу“.

„Стратфор“ истиче да у региону још постоје нерешена питања везана за албанску заједницу у Македонији и за спор Косова са Београдом због независности.

- Бериша је лично профитирао од албанско-српског конфликта на Косову 1999. тиме што је увеличавао његов значај и скретао пажњу народа од своје неуспеле економске политике - наводи „Стратфор“ и додаје да је то омогућило Бериши и његовој странци да се врати на власт 2005. године, што је био значајан подухват с обзиром на то да је његова претходна влада одобрила пропалу банкарску пирамидалну шему.


ТЕНЗИЈЕ НЕ ПАДАЈУ

УПРКОС међународним апелима да се смире страсти, у Албанији су тензије високе, а власт Саљија Берише појачала је реторику против опозиције, која је организовала протесте у петак. До недељеје ухапшено 113 људи.

- Они који стоје иза пуча и бандити добиће заслужену казну - поручио је Бериша, преноси албанска агенција АТА. - Нико на целом свету не може да преотме демократске институције Албаније, земље-чланице НАТО.