КОСОВСКО специјално тужилаштво оптужило је шесторо Срба за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године. Овим потезом Приштина је још једном покушала да окриви Београд да стоји из ликвидације Ивановића.

На приштинској оптужници су Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић, припадници КПС, Раде Басара, тадашњи начелник за крвне деликте, Марко Рошић и Ивановићева секретарица Силвана Арсовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подигнуте оптужнице против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић казао је да подизање овакве оптужницe представља наставак организоване хајке, са циљем да се за тај злочин окриве Срби:

- То за крајњи циљ треба да има слабљење позиција Срба у покрајини и делегитимизацију српских представника. Јасно је у ком правцу воде трагови и уверен сам да ће се веома брзо показати да је овде реч о политички режираном процесу са опасним и мрачним циљевима, а да ће на видело испливати ко су прави кривци и зашто је Приштина упорно одбијала да сарађује са српским правосудним органима у истрази.

Српска листа осудила је подизање оптужнице наводећи да Приштина на тај начин политизује поступак са жељом да скрене пажњу јавности са рада Специјалног суда за злочине припадника ОВК:

- Оптужница не нуди ниједан доказ о кривици било кога од оптужених, а посебно не против потпредседника Српске листе Милана Радоичића, чији прогон има за циљ његово изгнанство са Космета како би се ослабио отпор српског народа. Свима је јасно да је овим срамним и неоснованим актом одапета стрела према северу КиМ.

Силвану Арсовић (у средини) оптужују да је искључила камере,фото И.Радуловић

Косовско тужилаштво је због овог случаја преко Унмика издало и међународне потернице за Миланом Радоичићем, Миланом Михаиловићем и Ж. Б, наводећи да се налазе у бекству.

Приштинском оптужницом окривљенима је на терет стављен читав низ кривичних дела - учешће или организација организоване криминалне групе, злоупотребе службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу тешког убиства, неовлашћено поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности, манипулација доказима, изазивање опште опасности.

Фото И.Радуловић

Тврди се и да ова наводна криминална група није формирана случајно, већ да делује од 2011. године.

Такође се наводи да је свако од оптужених починио неку радњу која је довела до убиства Оливера Ивановића. Спасојевић је, наводно, блиско сарађивао са непознатим осумњиченима који су починили убиство и свесно им помагао да набаве аутомобил "опел астру" из којег је испаљено шест смртоносних хитаца у Ивановића. Он је, како кажу, починиоцима помогао и да побегну, а на месту убиства као полицајац није обавио своју службену дужност.

Рошић је оптужен да је помагао при убиству, тако што је пратио Оливера пре ликвидације. Басара се терети да, као полицијски службеник, није извршавао своје дужности и да је блиско сарађивао са организованом криминалном групом од које је добијао наредбе да прикрива и елиминише доказе.

Марковић и Јовановић се терете да као полицајци нису обезбедили место убиства и да су манипулисали доказним материјалом. Марковић се терети и да је полицији из централне Србије без одобрења дао информације о убиству које представљају службену тајну.

Оливерова секретарица Силвана Арсовић оптужена је да је помогла при убиству, јер је наводно искључила сигурносне камере, а после убиства их укључила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска листа о подизању оптужница у случају Оливера Ивановића: Скретање пажње са Специјалног суда за злочине “ОВК”У ПРИТВОРУ

ОПТУЖЕНИ Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења у новембру прошле године. Басара је иза решетака од октобра ове године, док се остали бране са слободе.