Илија Вучевић, који је претучен у пицерији Трг у Београду, јер су двојица мушкараца мислила да је хомосексуалац због љубичасте торбе за пса, каже да се нада да ће овај инцидент бити окарактерисан као напад из мржње.

"Иако не припадам ЛГБТ популацији, био сам нападнут због тога. Нисам био свестан са каквим се проблемима среће свако ко се не уклапа у шаблон, сваког дана и сваком месту", рекао је Вучевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Општи хаос на Купусијади у Футогу, у масовној тучи више особа повређено, међу њима и жена (ВИДЕО)

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су С. К. (26) и Н. Ј. (26) због сумње да су починили кривично дело насилничко понашање у стицају са кривичним делом тешка телесна повреда.

Сумња се да су они у локалу у Македонској улици, након вербалне расправе током које су оштећеног тридесетдеветогодишњака називали гејем, њему задали више удараца рукама по глави и тако му нанели тешку телесну повреду.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Вучевић је за Н1 објаснио шта се те вечери догодило.- Супруга и ја смо, са двоје пријатеља и псом, изашли на пиће, а после тога свратили у пицерију Трг. Мој друг је стао у ред, али није могао све сам да понесе, па ме је замолио да му помогнем. Оптужила су ме двојица момака да улазим преко реда, на шта сам ја рекао да смо заједно, што су они схватили да смо пар. Видели су и моју торбу за пса, а то им је био знак да смо хомосексуалци. Кренули су вербални напади, а онда и физички - каже Вучевић.

Како каже, увреде које су му упућивали биле су хомофобичне.

- Иако ја нисам нашао за сходно да им се правдам, сматрао сам да није у реду да то говоре и рекао сам им то. То је можда била једина моја кривица, што сам се усудио да одговорим, што нисам ћутао - каже он.

Додаје да су људи покушали да спрече тучу.- То је веома мали простор, испало је да су приликом раздвајања мене људи држали, а нападаче нису успели, па сам завршио као бокс врећа - каже.

Истиче да је полиција брзо стигла.

- Моја супруга је зауставила даљи напад тако што је показала бурму, тек на то су нападачи побегли. Она је одмах звала полицију, за пет минута су стигли и полиција и Хитна помоћ - каже Вучевић.

Вучевић од последица има разбијену аркаду и три поломљена, односно дислоцирана, зуба.

- Друге повреде, осим нагњечења и модрица, срећом, нисам имао - каже.

Нада се да ће моћи да идентификује нападаче, а додаје да то "нису били младићи који су несвесни својих поступака, већ су људи од 25, 26 година".

- Надам се да ће полиција узети изјаве од свих сведока, као и да ће из пицерије уступити снимке - наводи Вучевић.

Истиче да карактерисање кривичног дела треба да ураде органи реда и правосуђе, као и да се "усуђује да им верује".

- Надам се да ће бити окарактерисано као напад из мржње, иако не припадам ЛГБТ популацији, био сам нападнут због тога - каже.

Како каже, није био свестан са каквим се проблемима среће свако ко се не уклапа у шаблон, сваког дана и сваком месту.

- Колико нису сигурни нигде. Хвала људима који се са тим проблемима сусрећу свакодневно, јер су нашли времена да мени изразе подршку у овоме што се десило - каже Илија Вучевић.

(Блиц, Н1)