ТАЧНУ количину злата која је од 2010. до 2017. године нестала из погона тадашњаг рударско-топионичарског басена (РТБ) "Бор" није могуће прецизно установити. Ипак, претпоставља се да је у том периоду из погона "Златаре" нестало најмање три тоне племенитог метала, вредног готово 120 милиона евра!

- Ствар је врло једноставна - наводи за "Новости" извор из истраге. - Наиме, кампања добијања злата у РТБ се, до доласка кинеских инвеститора децембра 2018. обављала спорадично, у најбољем случају једном у три месеца. У сваком случају, великих пара је било за све у ланцу крађе тог племенитог метала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСЛЕ ОТКРИВАЊА ПЉАЧКЕ ЗЛАТА У БОРУ: Осумњичени за крађу века купио хотел на Копаонику

Наш саговорник каже да је званичан разлог што се кампање добијања злата у РТБ нису редовно обављале био тај да би се прикупиле довољне количине "анодног муља". То је сировина која се добија у току поступка издвајања бакра, и која се у погону "Златаре" касније прерађује у злато, сребро, селен, платину и паладијум.

- Међутим, недуго након што је "Зиђин" преузео 63 одсто власништва у РТБ, кампање добијања злата у "Бору" почеле су да се, из сопствених сировина, обављају готово сваке недеље - објашњава наш саговорник. - Притом, Кинези нису инвестирали готово ништа, већ су, уз постојеће ресурсе, увели ригорозну дисциплину, која је резултирала тиме да се готово сваке недеље у "Златари" обавља поступак прераде "анодног муља".

Подсетимо, из "Златаре" је, по документацији у коју је наш лист имао увид, а који су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, у периоду од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године нестало скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона долара.

- Траг злата се постепено губи од 2010. године - наводи наш саговорник. - Постоје индиције да је у том периоду нестало око три тоне тог метала, вредног готово 120 милиона евра. Тим новцем је финансирана изградња 37 стамбених зграда на једном од најпознатијих језера на свету, на тромеђи европских држава.


Иначе, због сумње да су извршили кривично дело тешка крађа, 10. маја прошле године ухапшена су четири радника РТБ - И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45). Уз њих, слободе је тада лишен и С. С. (42), бивши радник "Златаре", као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа "Заштита", које је раније обезбеђивало РТБ. У Специјалном тужилаштву за организовани криминал у Београду против њих је поступак, тренутно, "под ручном", јер је тужилац коме је додељен случај у међувремену добио решење о пензионисању, тако да се сада чека избор његовог наследника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лажним извештајима хтели да прикрију крађу 900 кг злата

ПОТРЕБНА МЕЂУНАРОДНА ИСТРАГА

НАШ саговорник каже да је потребна темељна истрага са међународним институцијама да би се доказали наводи о невиђеној пљачки злата из Бора.

- Свакако да је мањак "анодног муља" утицао на то да се до 2017. не обављају редовне контроле прераде те сировине - наводи наш саговорник. - Међутим, опште је познато и да је у шумама у околини Бора било смештено више десетина импровизованих топионица злата, у којима је прерађивана та сировина, која је, подсетимо, у џаковима изношена из фабричког круга РТБ.