ОЛИВЕРА Петровић Ристић, држављанка Србије, најтраженија је жена у Италији због бруталног убиства тршћанског златара Алда Карлија. Она се нашла у најновијој кампањи Еуропола "Криминал нема пол", у којој су приказане најтраженије жене из свих држава Европе, пише “Блиц”.

У кампањи "Криминал нема пол" наведено је да су жене подједнако способне да почине тешка кривична дела као и мушкарци, те да се криминалци оба пола, траже због злочина као што су убиства, трговина дрогом, преваре, крађе и трговине људима.

Све чланице Еуропола, 21 држава, изабрале су по једног од својих најтраженијих бегунаца као представника ове кампање, а “част” Италије брани управо ова сурова држављанка Србије. Свим бегунцима маска покрива лице, а корисници сајта треба да погоде пол криминалца, док делови маске постепено нестају. У четири корака, постепено се открива и кривично дело због којег је тај бегунац тражен.

Пре него што корисник сајта угледа Оливерино лице, обавештен је да је оптужена убиство 75-годишњег Карла Алдија, који је насилно претучен док је био везан и на крају задављен.

Наведено је и злочин почињен у покушају пљачке жртве, те да му је Оливера Петровић Ристић, са саучесницима, украла новац и драгоцености.

У истрази злочина који је узнемирио италијанску јавност, утврђено је да је златара Карлија убила група Срба, и то по налогу Оливере Петровић Ристић, која му је повремено пружала сексуалне услуге а за узврат је, осим пара, узимала и драгуље. Оливера и саучесници, међу којима је наводно био и саобраћајац из Србије, упали су у кућу златара у околини Трста, везали га, мучили, давили и тукли да би им рекао где је новац, који је наводно зарадио у послу са сарадницом из Србије и који је депоновао на рачуну у Аустрији.

Међутим, Алди је од повреда преминуо, а убице, међу којима и иницијатор злочина Оливера Ристић Петровић, побегле па је за њима расписане потернице.

Италијански истражитељи су утврдили да је убијени Карли још од 2011. сарађивао са Оливером, којој је у последњих седам година позајмио чак 240.000 евра, што у готовини што у накиту. Убијени Карли, писали су медији на Апенинима, био је умешан у мрежу проституције и продаје драгуља на црном тржишту.

ПЉАЧКАО И УБИЈАО ЗБОГ ОЛИВЕРЕ?


Занимљиво је да криминална каријера Милана Пешића почиње након што је њихово дружење прерасло у љубавну везу. Да ли по Оливерином наговору или једноставно дојави, да у кући једног мушкарца у Сурчину има пара, Пешић је са саучесником малтретирао човека, али им је плен био само неколико хиљада динара. Ухапшен је, признао је разбојништво и пуштен је, што је искористио да се Оливери придружи у Италији. После злочина на “чизми”, Пешић се вратио у Србију, али је у априлу 2018. ухапшен због серије разбојништава, у којима је “зарадио” више од десет хиљада евра. Интересантно је да у моменту хапшења код себе није имао пара, па се веровало да је сав новац управо дао Оливери.

УЦЕЊИВАЛА МОНАХА

О Оливери Петровић Ристић италијански медији су писали и пре скоро деценију када је ухапшена након што је од једног 80-годишњег монаха узела скоро 50.000 евра. Новац јој је давао за “лечење оца”. На крају је монаха завела, снимила сексуални однос са њим. Покушала је да га уцени наводећи да ће снимак ставити на интернет, али је он то пријавио полицији па је ухапшена.

ЕМАНЦИПАЦИЈА ПОВЕЋАЛА БРОЈ ЖЕНА У КРИМИНАЛУ?


У оквиру кампање “Криминал нема пол”, Еуропол наводи да број жена које се баве криминалним активностима повећао се последњих деценија, мада је темпо тог раста спорији него код мушкараца. Као један од објашњења за тај тренд Еуропол наводи да је могуће да су технолошки напредак и социјалне норме ослободиле жене кућних послова и повећали њихову заступљеност на “тржишту криминала”.

(blic.rs)