МЕРДАРЕ - Цариници на администартивном прелазу Мердаре у сарадњи са полицијом запленили су у четвртак вече велике количине наркотика и оружја: око 25 килограма марихуане, две пушке, пиштољ, 370 метака за аутоматску пушку, три оквира пиштољске муниције, самострел, 10 килограма резаног дувана и 285 паклица цигарета. Дрогу и оружје преко овог прелаза, како је саопштила Управа царина, покушао је да прокријумчари немачки држављанин који је на пункт Мердаре дошао из правца Косова и Метохије возилом “кампером” са приколицом.

Прочитајте још: Цариници запленили 25кг марихуане, оружје, муницију, дуван...

- Иако је првобитно рекао да нема шта да пријави осим личног пртљага и да путује из Албаније за Немачку, немачког држављанина који је у возилу био са својим псом проследили смо на контролу и пажљивом провером уочили смо својеврсни бункер испод кревета за спавање - испричали су “Новостима” цариници на административном прелазу Мердаре који последњих месец у опсежним акцијама спроводе невероватне заплене. Недавно један од млађих службеника овог царинског пункта, приликом контроле возила које је саобраћало из правца Космета такође ка Немачкој, у гуми резервног точка у гепеку пронашао сакривену тринаестогодишњу албанску девојчицу коју је ујак покушао да прокријумчари за Немачку.

Прочитајте још: АЛБАНАЦ ИЗ НЕМАЧКЕ УХАПШЕН НА МЕРДАРУ: Покушао да прошверцује девојчицу (9)

- Када сам питао возача аутомобила има ли шта да пријави рекао је да поседује само личне ствари. Пошто је деловао прилично нервозно, замолио сам га да се паркира са странеи кренуо сам у проверу. Када је отворио геперк, пренеразио сма се јер сам угледао део људске руке, али нисам могао да проценим коме рука припада. Позвао сам дежурног полицајца и када смо наложили Албанцу који је кренуо за Немачку да отвори гепек односно да нам покаже резервну гуму уочили смо склупчану девојчицу која је била потпуно мокра и под температуром-испричао је касније млади цариник на Мердару на инсистирање новинара поводом овог несвакидашњег покшаја кријумчарења деце преко овог прелаза. Како је наш лист касније сазнао, ујак је желео да превезе девојчицу којој су родитељи разведени а којој мајка живи у Немачкој. Он је осумњичен за кријумачрење људи а девојчица је збринута у прокупачком Центру за социјални рад а потом предата породици код које је боравила у Подујеву пре покушаја њеног ујака да је прокријумчари.

Како је саопштила Управа царина поводом последње заплене на Мердару оприликом претреса возила, односно бункера у камиону немачког држављанина прво су пронађена три велика пластична џака напуњена са 25 мањих кеса марихуане, потом и један "калашњиков", једна малокалибарска пушка, пиштољ са три оквира муниције док је у својеврсном коферу пронађено 370 метака за аутоматску пушку, самострел, 10 килограма резаног дувана и 285 паклица цигарета. Немачког држављанина, марихуану, оружје, муницију, дуван и цигарете преузеће полиција и тужилаштво.