У ОСНОВНОМ суду у Новом Саду, поново ће се утврђивати како је дошло до грешке да Новосађанина Ђорђа Милошевића (80), Клинички центар Војводине, 19. јануара 2018. прогласи мртвим, јер је Апелациони суд у Новом Саду у целости укинуо првостепену пресуду и наложио да се суђење понови.

Таква одлука донета је јер је, како су образложили, погрешно или непотпуно утврђено чињенично стање. Због тога се случај враћа на поновно суђење, а главна расправа је заказана за 1. новембар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДА СЕ НИЈЕ УБИО, ЈА БИХ МУ ПРЕСУДИЛА: Исповест мајке искасапљене девојке код Краљева

Првостепеном пресудом, суд је обавезао Клинички центар Војводине да пензионеру, уместо пола милиона динара, колико је он тражио на име повреде угледа и части, исплати 300.000 динара, и да сноси трошкове судског поступка. Здравствена установа се, међутим, жалила на ту одлуку, а Апелациони суд је укинуо пресуду.

Да се административном грешком више не води међу живима, времешни пензионер је сазнао тек неколико месеци касније, када је желео да региструје аутомобил и за тај посао ангажовао агенцију. Када је почео да истражује о чему је реч, у матичарској служби је сазнао да је у књигу умрлих уписан на основу потврде о смрти из КЦВ. Због тога је остао без важећих докумената, није примао пензију, нити је могао да иде код лекара по лекове, а срчани је болесник са три бајпаса и има дијабетес. За доказивање да је жив, требало му је три месеца.

Власник ангажоване агенције за регистрацију возила Небојша Ђурић је на претходном суђењу у свом сведочењу потврдио Милошевићеву причу. Навео је да се и он сам нашао у чуду када му је по повратку из полиције, адвокат који за његову фирму обавља регистрацију возила, саопштио да је клијент мртав.

Ђорђе Милошевић


- Свашта ми је у том моменту прошло кроз главу, јер сам и ја као заступник фирме био доведен у незгодну ситуацију - казао је Ђурић. - Позвао сам Милошевића сутрадан у канцеларију и саопштио који је проблем. Човек се нашао у чуду понављајући како је то могуће.

Правни заступник КЦВ је изјавио да је потврда о смрти Ђорђа Милошевића издата на основу информације из Центра за социјални рад.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Отмичару деде Јелене Ђоковић 10 година затвора!

ИСТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

ПОВОДОМ овог случаја, КЦВ је после објављивања у медијима, августа 2018. године саопштио да је у јануару те године у тој здравственој установи хоспитализован пацијент истог пола, имена и презимена, а без докумената на основу којих би се утврдио његов идентитет. Од надлежних органа су, како су изјавили, добили податке да је реч о Ђорђу Милошевићу са идентификационим подацима о тој особи (ЈМБГ и адреса становања).