МИЛОШ Ђукић (31) из Лјига настрадао је у каменолому Смиљкова глава код Штубика, надомак Неготина, под још неразјашњеним околностима. Он је упао у дробилицу за камен и на месту остао мртав.

Овај радник предузећа ММФ коп д.о.о. из Сјенице, која је на Смиљковој глави била подизвођач радова "Штрабагу", није био неискусан радник. Као руковалац машинама радио је годинама, а у каменолом код Штубика дошао је недавно.

- Још прикупљамо документацију и обављамо истражне радње како бисмо утврдили шта се тачно догодило у понедељак ујутру у овом каменолому. Нејасне су околности под којима се он нашао у дробилици, а нико од присутних није видео када се он попео на њу - каже за "Новости" Миланко Савић, начелник Одељења геолошке и рударске инспекције Сектора за геологију и рударство Министарства рударства и енергетике.

Прочитајте још - ЈЕЗИВА СМРТ: Радника самлела дробилица за камен

Несрећа се догодила око 8.10 у понедељак, 30. септембра. Како су нам потврдиле и Милошеве колеге, у том тренутку још увек нису кренули са експлоатацијом камена, већ је свако од њих припремао своје машине за рад. Ђукићев багер је био на етажи на платоу.

- Машина је била угашена, а њега нигде није било. Мислили смо да је отишао у тоалет, али како се није појавио позвали смо га моторолом. Звук се зачуо на траци дробилице, где је лежало и његово беживотно тело - кажу радници у овом каменолому.

Дробилица "метсо", једна од већих, у том тренутку није радила. Да јесте, самлела би несрећног радника. Он се, очигледно, попео на дробилицу, али зашто, то још нико не може да каже. Пропао је кроз рупу ротора, односно кроз отвор дробилице која меље све потребне гранулације материјала.

- Настрадали има више година искуства на овим пословима, уредно је пријављен. У овој фази истраге прикупљамо све релевантне чињенице и околности које су довеле до ове трагедије. Кад се све прикупи, предмет се доставља Основном јавном тужилаштву у Неготину на чијој се територији налази каменолом - додаје начелник Савић.

БЕЗБЕДНОСНЕ ПРОЦЕДУРЕ

НИКО у овом тренутку не може да каже шта је Милош Ђукић радио на дробилици и како је пропао кроз њен отвор у тренутку кад још нису кренули да експлоатишу камен, дозирају га багером и мељу у дробилици. Радници у каменолому кажу да се дешава да се камен заглави, али се тада обавезно због безбедности и заштите на раду дробилица зауставља, укључује осигурач, а онда се машина ручно одглављује. Да ли је то и сада био случај, показаће истрага која је у току.