ИЗА удомљавања напуштених паса у иностранству, под лажним изговором да ће тамо бити пажени и мажени, све чешће се, нажалост, крије шверц четвороножних љубимаца! У игри су позамашне суме новца, па не чуди што је "псећа мафија" разгранала посао и својим каналима псе са улица Србије "извози" у иностранство.

Кријумчарене животиње најчешће заврше у Аустрији и Немачкој, где се без икаквих "папира" продају по цени од 200 до 500 евра, у зависности од расе и старости. Колико је паса луталица и оних из приватних прихватилишта напустило нашу земљу, не зна се тачно, али се спекулише да је реч о неколико хиљада њих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАРА "КЕРОВСКА МАФИЈА": Псе из Горњег Милановца и Чачка краду и продају ван Србије!

Многобројна удружења за заштиту животиња, одавно упозоравају на ову појаву, и наводе да се одређени број паса, када доспе у иностранство, користи за сурова лабораторијска истраживања, али и као покретне мете за тестирање оружја, па и у борделима! У Удружењу грађана "Алфа" из Београда истичу да су се десет година бавили тим проблемом, подносили пријаве, али да епилога нема, јер је изостала реакција надлежних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВЛАСНИЦИ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА УПЛАШЕНИ: Масовно краду расне псе


- Неколико хиљада паса је минулих година нађено у Немачкој - предочавају поражавајући податак у овом удружењу. - Имали смо списак чипова за 350 паса који су извезени из Србије без папира. Када је чип укуцан у међународној потрази, показано је да је 80 њих регистровано у Немачкој или Аустрији. Од Министарства пољопривреде, којем смо се обратили, добили смо одговор да ни за једног од њих нису издати потребни папири.


Фото И.Маринковић
ПАСОШИ У УПРАВИ царине предочавају да неке животиње попут паса, мачака и крзнашица, могу имати и пасош, што је идентификациони документ који садржи податке о власнику или држаоцу, име животиње, њен датум рођења, расу, пол, микрочип, вакцинације. Пси се преко границе могу изнети из земље само на прелазима на којима постоји представник ветеринарске инспекције.

Додају да су мешанци најинтересантнији, а кријумчаре се најчешће преко Мађарске, али и Румуније и Бугарске. Одатле се транспортују даље. Осим са улица, пси нестају, како истичу у удружењима који се брину о њиховој заштити, и из приватних прихватилишта, која нису регистрована.

- Ти тобожњи брижници сакупе псе, а онда их после извесног времена шверцерским каналима продају даље - кажу у једном новосадском удружењу за заштиту животиња, инсистирајући на анонимности. - Неки и несвесно упадну у ове мутне работе, верујући да заиста чине добро и удомљавају животиње, а заправо постају део кријумчарског ланца. Подносили смо пријаве због шверца паса, али ниједна није процесуирана.

Објашњавајући како је могуће да пас из Србије пређе границу, заштитници животиња кажу да је за "некомерцијално" кретање, као када власник свог љубимца води на изложбу, или на море, неопходан титар тест. Он доказује да је пас вакцинисан против беснила и да је његов имуни систем прихватио вакцину. Овај тест у Србији се обавља само у Пастеровом заводу у Новом Саду. Када се обави овај тест, мора да прође још три месеца да би пас могао да напусти земљу.

За "комерцијално" кретање, када животиња трајно напушта земљу као што је продаја новом власнику у иностранству, уз овај тест неопходан је и међународни сертификат.

фото П.Милошевић

У Министарству пољопривреде кажу да промет животиња унутар наше земље контролише ветеринарска инспекција, док је за промет преко границе надлежна царина и гранична ветеринарска инспекција земље увознице.


КРАЂЕ РАСНИХ ПАСА

ПОЗНАТ је случај из септембра 2016. године, када су двојица тада осамнаестогодишњака из Бечеја, једној суграђанки украли пет четвороножаца, једног расе немачки шпиц и четири пасмине ши-цу. Човеку из Мола су у два наврата украли 15 расних паса, али су лопови откривени.