ДВОИПОГОДИШЊА девојчица Л. Р. из Раче Крагујевачке отровала се у вртићу асепсолом који јој је дала васпитачица, мислећи да је вода. Девојчици је позлило, па је хитно превезена на Педијатријску клинику Клиничког центра у Крагујевцу. Њено стање је сада стабилно, потврдио је за "Новости" њен деда Томислав Вељковић.

Немили догађај збио се између 14 и 15 часова, у Предшколској установи "Наша радост" у Рачи Крагујевачкој. Девојчица је ожеднела, а васпитачица јој је дала да пије из флашице за воду од пола литра. Уместо воде, у њој се налазило дезинфекционо средство асепсол. Девојчици је убрзо позлило, почела је да повраћа, лоше се осећала, па су васпитачице позвале мајку. Она је дете одмах одвела код лекара, у Дом здравља у Рачи, а одатле је превезно у Крагујевац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА У ПОЖАРЕВЦУ: Девојчица умрла од тровања?

Како незванично сазнајемо, васпитачица, која је дала опасну течност детету, радила је у другој смени, и да би проверила садржај флашице, позвала је колегинице из прве смене, које су јој рекле да је унутра асепсол. О пропусту је одмах обавестила управу вртића, а директорка је обавестила надлежне органе.

Девојчица у КЦ Крагујевац Фото Приватна архива

- Детету је течност дата грешком. Не знам како се то догодило, али ћемо и то утврдити - каже за "Новости" Љубина Јефтић, директорка Предшколске установе "Наша радост". - Биће покренут дисциплински поступак и утврдићемо ко је одговаран за овај пропуст. Обавештени су надлежни органи и они даље раде свој посао.


ИЗБЕГНУТ ФАТАЛАН ИСХОД

АСЕПСОЛ садржи отровну супстанцу бензалконијум-хлорид, који може бити фаталан, ако се попије у већим количинама. Срећа је што је девојчица попила само неколико гутљаја. До забуне је дошло вероватно и зато што ово дезинфекционо средство нема јак мирис.