ВИШИ суд у Подгорици наредних дана треба да одлучи о томе да ли ће прихватити споразум којим монах Горан Кимпанов (43) из Зрењанина признаје да је крив за трагедију на ушћу реке Мораче у Скадарско језеро, када су страдале четири особе након превртања чамца 3. фебруара 2019. године. По том споразуму који је потписао са Вишем тужилаштвом, Кимпанов је договорио да буде осуђен на шест месеци кућног затвора.

Суђење Кимпанову заказано је за уторак, када ће бити познато да ли је за Суд договорена казна прихватљива или ће споразум одбити. Оптужница овог монаха терети да је 3. фебруара умишљајно изазвао трагедију на Скадарском језеру у којој су страдали Подгоричанин Дарко Вујошевић и трочлана породица Кумбуровић из Зете.

Према наводима тужилачког акта, он није имао дозволу за превожење пловилом, а свештеник је за "Новости" раније казао да му се не може приписати да је умишљајно изазвао трагедију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Епилог свирепог злочина у Породину: За убиство старице осуђен на 40 година затвора

- То је смешно, како с умишљајем. Треба бити баш умоболан да човек може тако нешто да уради. Ми смо се возили по далеко лошијем времену, тако да то је био удар ветра, налет који је преврнуо чамац, створила се рупа испред нас буквално, водена рупа у коју је чамац само уронио - казао је за "Новости" монах Горан Кимпанов.

У несрећи је, додаје, изгубио пријатеља и од тога нема опоравка.

Горан Кимпанов


- Изгубио сам најбоље пријатеље, то су ми били пријатељи који су боравили често у манастиру, дружили смо се, не знам шта бих могао рећи. То је тако несрећан случај, тотално непредвидљив и не знам како би вама било да сте на мом месту. Све се одиграло брзо, та ситуација. Живот вам се окрене за 180 степени у трену, знате. Ко је могао то претпоставити. То је рана која се носи целог живота, то је душевни бол, тешко да ћу се икад опоравити. Од тога нема опоравка, рана се мало залечи, а да се опорави тешко када останете без пријатеља - казао је он.

НЕМА ГОРЕ КАЗНЕ...

КАКВА год да буде казна, монах је рекао да не може бити већа од оне коју већ издржава:

- Мени већа казна од ове не знам да ли може бити. Када доживите једну такву ситуацију, трагедију, носите такво нешто, не знам, било каква да је казна шта год да буде и сваки суд је Богом дан, па ето како год буде, слава Богу...