СУДИЈА врањског Основног суда Марија Јанићијевић разрешена је дужности судије, након другостепене одлуке Високог савета судства - потврђено је "Новостима" у суду у Врању. Она је, како нам је речено, "разрешена због непоштовања кодекса понашања судије", на седници 27. августа. Реч је о другостепеној одлуци која је идентична као и првостепена од 16. априла. Јанићијевићева је још у радном односу, до објављивања одлуке у "Службеном гласнику", али неће обављати судијске послове, кажу у врањском суду.

Скандал који је прошле године потресао Врање, али и читаво правосуђе, започео је када су у новинама објављене фотографије обнажене младе судије. Фотографије је, наводно, направио њен тадашњи љубавник Звонко Цветковић, који је изнео низ оптужби на рачун судије, а део њих се односио и на случајеве на којима је радила. Сама Марија Јанићијевић је тада тврдила да је жртва преваре Цветковића, који јој се представљао као судија Врховног касационог суда. Када је схватила да је обманута, наводно је покушала да прекине везу са осумњиченим, али је он почео да је уцењује, због чега га је тужила.

Ова сапуница још чека судски епилог, али је извесно да су детаљи и бројне, по многима непримерене, фотографије учинилi да Марија не може више обављати послове судије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВРАЊЕ У ШОКУ: Судији Марији Јанићијевић позлило због голишавих фотки


Она је у уторак у изјави за "Новости" кратко прокоментарисала да је покренула поступак за оцену уставности Закона о судијама, због "несагласности истог са Уставом РС".

- Устав предвиђа да судијска функција престаје тек након одлучивања Уставног суда по жалби, што у овом случају није испоштовано јер је одлуку у оба случаја донео Високи савет судства, чиме је повређен Устав - каже Јанићијевићева за "Новости".


Основни суд у Врању

У врањском Суду нико није био расположан за коментаре поводом овог случаја. Многи су Марији замерили ласцивне фотографије и "непримерено понашање", али са друге стране не желе да коментаришу случај своје колегинице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗВОНКО ЋЕ ТУЖИТИ СУДИЈУ МАРИЈУ: Не желим да једна проститутка ради у правосуђу!


ПОСТУПАК У ЛЕСКОВЦУ

ВИШЕ тужилаштво у Врању подигло је крајем прошле године оптужни предлог против судије Јанићијевић након што је, због недоласка на главни претрес, казнила адвоката са 500.000 динара, иако је за то предвиђена казна 150.000. Њену одлуку поништило је Веће Основног суда, али је она поново донела исто решење. Овај поступак се води у суду у Лесковцу.