НИ осам месеци после изрицања првостепене пресуде Дарку Шарићу пред Специјалним судом у Београду због организовања криминалне групе чији су припадници, како је утврђено током поступка, трговали наркотицима, предмет још није стигао пред Апелациони суд, где треба да се разматрају жалбе и Тужилаштва и одбране. Разлог за то је, како наводи један од Шарићевих бранилаца, адвокат Радослав Баћовић, чињеница да су првостепену одлуку добили тек почетком прошлог месеца, што значи да је њена израда трајала пуних седам месеци.

Према Баћовићевим речима, он је, као Шарићев, али и као бранилац Николе Димитријевића и Дарка Тошића, по коначном добијању првостепене пресуде, почетком овог месеца написао жалбу и доставио је Специјалном суду. Како истиче, а што је "Новостима" и потврђено у Апелационом суду, они још увек чекају да им стигну жалбе, како би могли да оформе предмет и закажу седницу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Супружници из пакла" седају на оптуженичку клупу у четвртак

- Овако нешто није забележено у правосуђу - каже, за "Новости", Баћовић. - То је брука и срамота. Тим пре што је Шарић већ годинама у притвору.

Сам Шарић је 18. марта кривичном ванпретресном већу Посебног одељења Вишег суда поднео предлог за укидање притвора, али како напомиње његов други бранилац, адвокат Данило Шарић, пет месеци није одлучивано по њему, иако закон, како наводи, обавезује поступајући суд да о предлогу поступа са "нарочитом хитношћу".

- О притвору је последњи пут одлучивано приликом објављивања пресуде 10. децембра прошле године - објашњава Данило Шарић. - Чињеница да у овом процесном тренутку не постоји механизам испитивања разлога за притвор по службеној дужности, то не одузима право оптуженог да сам иницира предлог и да о њему одлучи суд. Сама објективна чињеница протека времена даје за право да се преиспитају разлози на основу којих је притвор на првом месту и одређен. Те исте чињенице с временом слабе и нису истог интензитета као пре осам месеци. Дарко Шарић се више од пет година налази у притвору, што представља више од трећине максималне прописане казне.

Шарић је првостепеном пресудом осуђен на 15 година затвора. То је, иначе, друга по реду судска одлука, пошто је претходну, којом је Пљевљак био осуђен на две деценије робије, укинула Апелација и предмет вратила на ново суђење. Поред Шарића, као организатори криминалне групе означени су и одбегли Горан Соковић и Жељко Вујановић, којима је изречена казна од 15, односно 14 година затвора. Преосталих 15 оптужених, којима се на терет стављало да су припадници групе, осуђени су на укупно 175 година затвора. Тројици сведока сарадника, Драшку Вуковићу, Радану Адамовићу и Небојши Јоксовићу, укупно је изречено 23 месеца затвора.

Према првостепеној пресуди, доказано је да су Шарић, Соковић, Вујановић, али и касније убијени Драган Дудић звани Фриц, сковали план о стварању криминалне организације која би се бавила трговином наркотицима. Кокаин изузетне чистоће, како се наводи, набављали су припадници групе у Аргентини и Бразилу, а затим су га прекоокеанским бродовима транспортовали до земаља Западне Европе, где су га путем разгранате мреже препродаваца дистрибуирали. Према ономе што се наводи у пет оптужница, прошверцовали су више од пет тона кокаина.

Дарко Шарић Фото И. Маринковић


На 37 страница жалбе, коју је почетком месеца суду доставио адвокат Баћовић, између осталог се наводи да је изрека пресуде неразумљива јер се у њој нигде не наводи коме је и како Дарко Шарић конкретно "дао налог", кога је, како и у ком новчаном износу "финансирао", са колико новца, када је и где "осмислио план", те шта је конкретно улога Дарка Шарића у чињењу кривичног дела - неовлашћења производња и стављање у промет опојне дроге.

- Суд је морао да ближе одреди и опише које радње су окривљени понаособ предузели, да конкретизује радње сваког од окривљених и то да ли је и како свако од окривљених учествовао у извршењу кривичног дела - пише у жалби. - На основу свега што је одбрана изнела може се закључити да суд у току трајања овог поступка од његовог почетка па све до доношења пресуде и у самој пресуди није утврдио чињенице. Суд се није позвао на доказе који би, заједно са чињеницама, логички повезани, представљали слику догађаја који се окривљенима стављају на терет и који би са сигурношћу упућивали на закључак да су окривљени учинили кривична дела за која су оглашени кривим.

Због свега овога, одбрана предлаже да Апелациони суд преиначи пресуду и окривљене ослободи од оптужбе, јер није доказано да су извршили кривична дела која су им стављена на терет. Као друга опција, предлаже се да Апелација одржи претрес током којег би се извели одређени докази и саслушали сведоци сарадници, као и окривљени који су склопили споразуме о признању кривице, и да након тога буде донета ослобађајућа пресуда.


ПРАЊЕ ПАРА

СРЕДИНОМ наредног месеца, пред Специјалним судом почиње изношење завршних речи у процесу који се против Дарка Шарића и још 17 особа води због прања пара. Тужилаштво тврди да су Шарић и остали опрали око 22 милиона евра зарађених продајом кокаина. То су, како се наводи, чинили куповином многобројних предузећа и земљишта по Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Три особе повређене у нападу на ауто-путу Милош Велики

МАЊА КАЗНА

ОБРАЗЛАЖУЋИ првостепену одлуку, председник већа, судија Синиша Петровић је истакао да се друга пресуда разликује од претходне по висини казне, због тога што је примењен закон из 2005. године, који је блажи за починиоце. Према његовом мишљењу, запрећена казна за неовлашћену продају наркотика је од пет до 15 година затвора, што значи да је Дарку Шарићу и Горану Соковићу изречена максимална казна. Тужилаштво је тражило да се суди по новом закону, према којем је запрећена казна и до четири деценије робије, на колико су тражили да Шарић буде осуђен.