ПРЕ неколико дана, Славица Јовановић (65), из зајечарског села Вратарница, позвала је ватрогасце да из бунара у њеном домаћинству извуку јазавца, али је убрзо приведена због сумње да је дилер наркотика. Наиме, дошли су комунални полицајци, који су је оптужили да у дворишту куће чува - 350 стабљика опојне дроге марихуане.

- Покушала сам да објасним како је реч о домаћој конопљи, која у мом дворишту расте већ 30 година. Ту су моји родитељи и дедови од ње правили кошуље, панталоне, постељину, ћебад... - прича Славица, која је у Вратарници позната по надимку Индијанац. - Ми ту врсту конопље зовемо грсница, и употребљавамо је, између осталог, за чишћење јетре, справљање мелема који помажу у лечењу хемороида, упале жучне кесе и других унутрашњих органа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАЛОЛЕТНИК УХАПШЕН У ЛАЈКОВЦУ: Дрогу крио у ранцу

Међутим, Славичино објашњење није наишло на разумевање комуналних полицајаца, који су позвали колеге из Полицијске управе у Зајечару.

- Дошли су и све ми биљке почупали - додаје Славица. - Ни сама нисам знала колико их је било. Након тога су све покупили, а онда су ме позвали у Полицијску управу у Зајечару да дам изјаву у својству грађанина.

Славица је и у полицији казала своју верзију приче, након чега је пуштена на слободу и вратила се у Вратарницу. Након тога је из медија чула да ће "полиција против жене старе 65 година, из околине Зајечара, поднети пријаву јер је на свом имању узгајала 350 биљака марихуане".

- Не знам да ли су против мене поднели пријаву, јер ја још увек нисам ништа добила. Из полиције су новинарима чак послали и фотографије на којима се, наводно, види да сам у свом дворишту узгајала марихуану - додаје наша саговорница. - Сличан случај сам имала и пре пет година, али су ме тада, након детаљне провере, пошто су установили да је реч о грсници, а не о тој фамозној марихуани, ослободили сваке сумње да сам некаква дилерка дроге.

Славица каже да много води рачуна о здрављу, а да на основу књиге о народним рецептима прави мелеме са грсницом, који, како каже, помажу онима који пате од разних болести.

- Примера ради, цветове грснице наслажете са још неколико лековитих трава, где су обавезни састојци боквица, леденик и кантарион, након чега све то прелијете уљем и оставите да одстоји - објашњава Јовановићева. - Ја сам се тиме излечила од упале жучне кесе, а пре тога ми ниједан лек који су ми давали лекари није помогао.

Мелеми које Славица прави

Наша саговорница каже да су за упалу унутрашњих органа и лечење хемороида најефикаснији лек листови грснице који су одстојали у меду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лесковац: У кесама држао 400 грама марихуане

- Па у апотекама се продају препарати који садрже конопљу - у чуду је Славица. - Невероватно је да ме осумњиче да сам на свом имању чувала 350 биљака марихуане, а онда уместо да ме ухапсе, саслушају ме и пусте на слободу. Сита сам, заиста, више малтретирања. И, зато намеравам да, након што се поступак оконча, поднесем ја тужбу против оних који су све ово и закували...

Стабљике које је полиција посекла

УПУЋУЈУ НА ТУЖИЛАШТВО

ПОДНЕЛИ смо против жене старе 65 година, из околине Зајечара, пријаву у редовном поступку због сумње да је починила кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, јер смо на њеном имању пронашли 350 биљака за које се сумња да је реч о опојној дроги марихуани - рекли су нам у Полицијској управи у Зајечару. На наше питање зашто се поступак води у редовном поступку када је пронађена толика количина наркотика, упутили су нас на надлежно тужилаштво.