Плаћени убица Чаба Дер, којег више европских држава тражи због убиства, из Пољске је недавно изручен Мађарској пред чијим је Апелационим судом, како преносе мађарски медији, признао једно од убистава извршено у Будимпешти, док је његов адвокат тврдио да је убиство извршио у самообрани.

Мађарска агенција МТИ наводи да је Дер био ухапшен 1. марта у Прагу, а мађарским властима предат прошле седмице, 18. јула.

Чабу Дера, који има и српско и мађарско држављанство, од Пољске је тражила и Србија, јер га београдско тужилаштво сумњичи за убиство Небојше Марковића у јануару ове године на Бановом Брду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОДЕН НОВОПАЗАРСКИ БИЗНИСМЕН: Пронашли га у породичној кући у локви крви

Такође су га тражиле и Холандија и Шпанија, због убистава у тим државама.

МТИ агенција наводи да је мађарска полиција саопштила да се Дер сумњичи за два убиства - за убиство једног Хрвата у Амстердаму 30. јула 2018. године, и једног предузетника у Будимпешти 19. септембра прошле године.

На терет му се ставља и превара и друга кривична дела, јер је покушао да прода заслађивач једном мађарском "предузетнику" у Будимпешти представљајући га као кокаин. Када је потенцијални купац покушао да прегледа производ, Дер га је убио, преноси МТИ извештај полиције.

Суд је саопштио да је Дер у суботу признао да је починио убиство у Будимпешти, а да је његов адвокат тврдио да је Дер убио у самообрани.

Дер је негирао превару са заслађивачем.

МТИ пише да се Дер терети и да је убио држављанина Хрватске, пуцајући му у главу у једном кафићу у Амстердаму у јулу прошле године, али не наводи да ли се о тој оптужби изјашњавао пред мађарским судом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чешка министарка правде одлучује да ли ће Чаба Дер бити изручен Србији

Он остаје у притвору, без могућности полагања јемства.

Ухапшен је у Прагу 1. марта са лажним документима, оружјем и опремом за маскирање.

Србија Дера тражи као директног извршиоца убиства Небојше Марковића на Бановом Брду 5. јануара ове године, а као његовог саучесника у том делу сумњичи Алена Циглера званог Мачка, који је ухапшен у јануару и налази се у притвору.

Дер је пре годину и по дана изашао из затвора где је робијао због убиства криминалца Бранислава Јелачића 2004. године.