У ДВОРИШТу породичне куће, у новопазарском насељу Расадник, у понедељак ујутру, око три сата после поноћи, пронађено је беживотно тело Неџиба Качара, познатог новопазарског бизнисмена. Према незваничним информацијама, Качар је лежао у локви крви, а на његовом телу били су видљиви убоди оштрим предметом. Полиција и истражни органи су цео дан радили увиђај и нису могли званично да кажу - да ли је реч о убиству или самоубиству. Ова дилема ће потрајати све док не стигну резултати обдукције.

Јавности у Новом Пазару и региону Качар је постао познат деведесетих година када се, као млади правник вратио из Француске, где је ивесно време радио. У Новом Пазару је основао осигуравајуће друштво и увозно-извозну кућу "Санџак-брокер" са којом је, откупљујући девизе за једну велику банку у Београду, као и трговином са Турском - зарадио огроман новац. Његова фирма потом је преименована у Осигуравајуће друштво "Монд" са филијалама широм Србије и Црне Горе. Касније је основао и Пештер банку и најављивао да ће "у име Бога великог" изградити "пештерску магистралу".

У прве проблеме Качар је запао након хапшења због позајмице више стотина хиљада евра Осигуравајућем фонду Црне Горе, а потом и због стечаја Пештер банке, за који је кривио тадашњег гувернера Млађана Динкића. На једној конференцији за штампу у Новом Пазару Качар је позивао Динкића на двобој - "да се као људи обрачунају". Објављивао је слике на којима је са Богољубом Карићем и у друштву многих познатих бизнисмена из Београда и региона. Био је један од оснивача прве политичке странке у Новом Пазару (Југословенске прогресивне иницијативе - ЈУПИ). Касније је основао још неколико партија и удружења, али никада није имао знатнијег политичког успеха. После победе ДОС био је озбиљан кандидат за начелника полиције у Новом Пазару. Једно време Качар је имао и свој лист "Монд-прес", који је после неколико година угашен.

Неџиб Качар се повукао из јавности последњих година и помињан је само због породичног насиља. Пре шест година хапшен је јер је из пиштоља пуцао на породичну кућу своје супруге, с којом је у том тренутку био у бракоразводној парници.

Неџиб Качар Фото Фејсбук

ЗАПОМАГАО И ТРАЖИО ПОМОЋ

МЕДИЈИ у Новом Пазару тврде, позивајући се на разговоре са комшијама и неким пролазницима, да се из дворишта породице Качар чула галама, као и да је Неџиб, пре него што су стигле хитна помоћ и полиција, наводно запомагао и тражио помоћ. Ове информације полиција није ни потврдила, нити демантовала. Иначе, градом круже разне верзије о смрти Неџиба Качара, које се углавном повезују са његовом породичном ситуацијом.

Качар са Богољубом Карићем Фото Фејсбук