Некадашњем директору Електродистрибуције Београд (ЕДБ) Браниславу Ускоковићу после вишегодишњег поступка, правоснажном одлуком суда, трајно је одузето више од 62.000 евра, а од његових ћерки и унука три куће, три стана и локал на Врачару, јер је утврђено да су проистекли из кривичног дела за које је Ускоковић осуђен.

Ускоковић је 2013. године правоснажно осуђен на три године затвора због злоупотребе службеног положаја, којом је прибавио противправну имовинску корист, након чега је покренут поступак за трајно одузимање његове имовине и имовине са њим повезаних трећих лица.

Сада је Апелациони суд у Београду донео решење према којем се правоснажно и трајно од Ускоковића и његових ћерки и унука одузето: 62.174,78 евра, кућа у Петроградској улици, локал у Макензијевој улици од 87 квадратних метара, кућа у Тополској улици, стан у Булевару краља Александра у Београду од 88,77 квадратних метара, кућа - локал у Дарвиновој улици од 147,26 квадратних метара, стан у Кичевској улици од 75 квадратних метара, као и стан у Молеровој улици у површине 57 квадратних метара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Апел МУП-а грађанима који су примили овакав позив да се одмах јаве полицији

Управљање трајно одузетом имовином је поверено Дирекцији за управљање одузетом имовином, наводи се у одлуци суда која је данас објављена.

Одлуком Апелационог суда правоснажно је одбијен захтев тужилаштва да му се одузму 15.000 евра и 35.700 евра, као и од супруге, кћерки, зетова и унука средства код „Подгорицке банке“ у износу од 16.555,62 евра.

Одбијено је и трајно одузимање нектретнина :самостална занатска радња „Јупитер чисто“ у Каленићевој улици у Београду, удео у акционарском друштву „Наша слога“ у Ковину, кућа и три зграде у Булевару краља Александара површине 4 ара и 83,30 квадратних метара, привредно друштво „Цотто-антицо“ у Београду, кућа са локалом у улици Баје Секулића корисне површине 524,64 квадратних метара, стан у улици Баба Вишњина површине 131 квадратних метара, и привредно друштво „Јупитер хигијена“ у Београду.

До ове одлуке Дирекција је управљала привремено одузетом имовином Ускоковића давањем у закуп поменутих некретнина за које је месечно убирала више хиљада евра.

Одлука суда је донета у складу за Законом о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Београдски Окружни суд је првобитно осудио Ускоковића 2006. на девет година затвора, али је Врховни суд поништио пресуду октобра 2008. и вратио поступак на ново суђење.

Против Ускоковића и неколико његових сарадника оптужница је била подигнута маја 2003. године, али је на крају на оптуженичкој клупи остао сам јер је један оптужени умро, други је ослобођен, а против осталих је поступак застарео.

На три године затвора правоснажно је осуђен 2013. године.