ПОЗНАТИ пилот и ваздухопловни ентузијаста Владимир Булат (47) погинуо је у четвртак приликом пада његовог авиона у рејону аеродрома "Ечка" код Зрењанина. Спортска летелица "злин 526ф", око осам часова ујутру, током лета изнад аеродрома, одступила је са предвиђене путање и обрушила се ка тлу. Авион је био у власништву Булата, који је преминуо на месту пада.

Како је рекао директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају Небојша Петровић, тачан узрок пада још увек није познат, али је летелица остала без контроле.

- Пилот је изгубио контролу изнад аеродрома и дошло је до пада летелице - кратко је описао околности несреће Петровић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ово је пилот Владимир Булат, који је погинуо у паду авиона код Зрењанина (ФОТО)

Према речима очевидаца, авион се пуном брзином окренуо ка тлу, у које се уз снажан прасак дубоко зарио. О снази удара на месту трагедије сведочили су велики кратер и реп авиона који је једини вирио из земље. Према речима људи који су први стигли на место догађаја, тело пилота нађено је поред олупине летелице.

- Радио сам на њиви. Приметио сам спортски авион који је изводио акробације, али на то сам навикао, јер је аеродром у близини. Свега неколико минута касније зачуо се прасак. Сирене ватрогасних и кола Хитне помоћи указале су ми на трагедију - испричао нам је очевидац несреће, мештанин села Лукићево.

Авион "злин", како нам је у четвртак речено, кретао се у такозваној акро-зони аеродрома, намењеној извођењу акробатских летова. Пилот Владимир Булат, који је трагично изгубио живот, био је председник зрењанинског аеро-клуба "Фалконс" и директор аеродрома "Ечка".

Познаваоци прилика у домаћем ваздухопловству за Булата кажу да је био истински заљубљеник у авијацију и један од најбољих акробатских пилота у Србији. Имао је дугогодишњи летачки стаж и велико искуство у управљању различитим ваздухопловима. Специјалност су му биле акробације које је годинама изводио са великим успехом.

- Био је врхунски пилот, мајстор за командама. Никоме није јасно како је дошло до трагедије - каже, за "Новости", познаник несрећног пилота. - Био је отворен човек са великом страшћу за висинама. Летео је лако, и са љубављу. Своју летачку страст преносио је и пријатељима, као и породици, посебно сину.

Место где је пао авион "злин"

Видно потресен авио-механичар и Булатов пријатељ, кога смо срели недалеко од места пада авиона, кратко нам је рекао да је пилот познавао сваки детаљ на његовом спортском "злину" и да је њиме често пилотирао.

- Влада је био авантуриста у души. Толико је волео летење да је о њему могао данима да прича. Био је велики фанатик изазова, лупинга и померања граница. - Упозоравао сам га да је "злин" стар неколико деценија, да се дешавало да пусти уље... Он га је, међутим, сматрао позуданим и сигурним.

ИНСТРУКТОР АКРОБАТСКОГ ЛЕТЕЊА

ТРАГИЧНО настрадали Владимир Булат био је дипломирани инжењер организационих наука. Љубав према висинама водила га је кроз готово све пилотске школе и летачку праксу, која је крунисана звањем инструктора акробатског летења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПАД АВИОНА КОД ЗРЕЊАНИНА: Летелица се након пада забила два метра у земљу, погинуо пилот

НИКАДА ДОВОЉНО ПАЖЊЕ

ГЛАВНИ уредник ваздухопловног портала "Танго сикс" Петар Војиновић каже да као кључни разлог пада засада не може да се наведе људски фактор, као ни било који други док се истрага не заврши. Несумњива је исправност летелице и искуство пилота. Број авио-несрећа у Србији, како објашњава, нешто је већи од просека, али разлога за то је више.

- Летачка сезона је у пуном јеку преко лета. Број безбедно обављених летова и даље је диспропорционално већи од удеса, што значи да не можемо констатовати да је сама активност небезбедна. Већина несрећа, међутим, узрокована је људским фактором и у том сегменту никада није довољно пажње и квалитетне обуке - каже Војиновић.