ПРИПРЕМНО рочиште заказано за уторак након подизања оптужнице због напада на представнике опозиције прошлог новембра, али и полицијског службеника, који је обезбеђивао скуп уочи кога је дошло до инцидента, одложено је у уторак пред Вишим судом у Крушевцу, јер су оптужени отказали пуномоћје браниоцима. Адвокат Иван Нинић, пуномоћник оштећених Борка Стефановића и Бобана Јовановића,оценио је да је реч о “процесној гимнастици”, као и да је слична ситуација већ виђена у поступцима који се воде против бивших председника општина Брус и Гроцка.

-У петак 12.јула негде око 14,35 на писарницу суда предат је поднесак којим се врши опозив браниоцима окривљених: сва тројица врше опозив браниоцу који их је до тада заступао у фази истраге-наводи пуноћник Иван Нинић. - Пре тога, 4.јула, опуномоћили су колегиницу из Лесковца,која ће их убудуће заступати, а гле чуда, и она је поднеском обавестила суд да се налази на годишњем одмору.Тако да смо имали један правни вакум.Судија је констатовала да је за дела за која се терете окривљени, запрећена казна затвора преко пет година, тако да се нису створили процесни услови да се припремно рочиште одржи.

Прочитајте још - НАПАД ИСПРЕД МЗ РАСАДНИК: Предложићемо вештачење задржаних података

Ново припремно рочиште заказано је за 10.септембар, a Нинић, који је из суда изашао у пратњи оштећеног Бобана Јовановића, додаје да су сва тројица оптужених упозорена да уколико се настави са процесном гимнастиком, суд има на располагању одређене мере, а да је једна од њих -постављање браниоца по службеној дужности.

-Овде није у оптицају застара, која наступа тек 2033.године, али видимо да је стратегија одбране код све тројице да се процес разводни, релативизује, обесмисли, што је њихово легитимно право, али очекујемо од суда и од тужилаштва да се томе супростави-закључује Нинић, подсећајући да је за кривично дело насилничко понашање прописана казна до 12 година, а за напад на службено лице – до 8 година.-Имајући у виду да је реч о вишеструким повратницима,ово за њих сигурно није нимало пријатан поступак. Не желим да прејудицирам, али ово је поступак који ће или резултатирати ослобађајућом или осуђујућом пресудом са казном затвора.

Пуномоћник двојице оштећених,који су прошлог новембра задобили теже и лакше телесне повредем, износи и да је јавни тужилац предложио 12 сведока, међу којима су и три оштећена, као и још два лица која је он, као пуномоћник предложио, а који “могу бити”,како тврди, “у директној вези са оним што се догодило”.

Фото С. Бабовић

СЛУЧАЈ

ВИШЕ јавно тужилаштво подигло је овог марта оптужницу против М.Ш(38),М.Ж.(30) и Д.Г.(30) за кривично дело насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу,док се М.Ш.терети и за напад на службено лице -припадника ПУ Крушевац који је обезбеђивао опозициони скуп.Идентитет осумњичених обелоданио је Борко Стефаовић на конференцији за медије након инцидента испред МЗ Расадник, саопштавајући да је реч о

Милошу Шапоњићу, Марку Живковићу и Данијелу Гмијовићу.Пуномоћник Иван Нинић предочио је да ће затражити и вештачење задржаних података о телефонској комуникацији оптужених.