ЧЕТВОРОГОДИШЊА Хелена Т. из Омољице код Панчева удавила се данас у базену наочиглед својих родитеља и других чланова породице, у дворишту куће свог деде, у Улици краља Петра Првог.

Непосредно пре трагедије девојчица се играла, док су укућани - родитељи и рођаци, у башти, неколико метара од постављеног базена, пили преподневну кафу.

- Пунила је пиштољ за воду са чесме и прскала нас - прича кроз сузе Милосав Тодоровић, деда настрадале девојчице. - Шалили смо се са њом, задиркивали је, а она нас је засмејавала. Све време нам је била на очима. Није улазила у базен, а како је одједном упала унутра и шта се догодило, нико од нас не зна. Настрада нам дете, а ускоро, на јесен, хтели смо да јој славимо рођендан...

Истражни органи, незванично, претпостављају да је мала Хелена највероватније играјући се, изгубила пластични пиштољ. Сумња се да јој је упао у воду и да се дете сагнуло како би га извукло из базена.


ПРОЧИТАЈТЕ И; НЕСРЕЋА НА КУПАЛИШТУ "С КЛУБ" У ЈАКОВУ: Младић се утопио у базену

- Само једног тренутка - нема детета. Сви смо поскакали да је тражимо. Најпре смо посумњали да је отишла у другу кућу, где су јој била старија браћа, да их буди и зове напоље. Проверили смо, и - ништа - каже дека Милосав.

Деда Милосав


Како вели, у потрази за Хеленом изгубили су доста времена, али ипак нико није ни посумњао да се дете попело и да је упало у базен. Деда Милосав даље прича:

- Једног тренутка, Хеленин стриц Игор отишао је до базена да види да се није сакрила иза њега, и како би заштитио базен прекривши га церадом. Тада ју је угледао у води, вриснуо је и онесвестио се.

Како сазнајемо, дете је одмах извучено из воде и базена, а позвана је и Хитна помоћ.

- Хеленин отац Мирослав покушавао је да оживи мезимицу, док је снаха Златија запомагала на сав глас. И ми остали покушавали смо све. Дошла је и Хитна помоћ, доктори су све учинили да је реанимирају. Међутим, све је било готово. Настрада нам дете у базену, у којем је било воде тек шездесетак центиметара. Никоме и сад није јасно како се то догодило, али ето, минут да деца нису пред очима и - трагедија - каже Милосав Тодоровић.

Дете је упало у монтажни базен / Фото Жељко Кнежевић


Хеленини мајка Златија и отац Мирослав данас нису били у стању да говоре. У шоку су обоје, као и остатак фамилије.

- Златија и Мирослав имају још два сина. Један је трећи разред средње, а други је тек уписао средњу школу. Ипак, Хелена је била свима мезимица. Девојчица, као лутка, умиљата, али несташна. Родитељи су очајни. Мајка нарочито. Плаче и чупа косу - каже један од рођака Тодоровића.


Кућа Тодоровића / Фото Жељко Кнежевић


ОТКАЗАЛО СРЦЕ?

ТЕЛО малене девојчица послато је на обдукцију како би се тачно утврдио узрок смрти, с обзиром на то да се незванично прича да је можда Хелена имала проблема са срцем, те да јој је позлило па је зато упала у базен са водом. Након тога биће заказана сахрана и обавештена и остала родбина која, углавном, живи у иностранству.