Бранилац Игора Стаменковића, осумњиченог за крађу тестова из математике за малу матуру, поднео је данас жалбу Уставном суду Србије, јер Виши суд у Београду још није одлучио о његовој жалби којом је Стаменковићу 21. јуна одређен притвор.

"Принуђени смо да изјавимо уставну жалбу, јер је прошло је 10 дана од изјављивања жалбе на решење о одређивању притвора, а рок за одлуцивање је 48 часова", рекао је за Тањуг Стаменковићев бранилац, адвокат Димитрије Илић.

Жалба Уставном суду поднета је и јер је у решењу о одређивању притвору наведено постојање "основа сумње" да је Стаменковић извршио кривична дела, а за притвор је, како тврди Илић, неопходно постојање "основане сумње".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
ИГОР С. СЕ БРАНИ ЋУТАЊЕМ: Осумњиченом за крађу тестова притвор до 30 дана

Он сматра да би наведене повреде закона морале да доведу до укидања притвора његовом брањенику, због чега се обраћа Уставном суду.

Судија за претходни поступак Вишег суда донео је решење којим је Стаменковићу одредио притвор због постојања особитих околности да би у току истраге могао да утиче на сведоке, као и да би могао да понови кривично дело.

На то решење Стаменковићев адвокат је изјавио жалбу о којој би треба да одлучи кривично ванпретресно веће суда.

Стаменковић се терети да је извршио кривично дело повреда тајности података у стицају да кривичним дело одузимање туђе ствари, а на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду бранио се ћутањем, односно искористио је законско право да не износи одбрану.

Крађа и "проваљивање" теста из математике довели су до одлагања полагања теста из математике за два дана.