ГЛАВНИ претрес против Дарка Шарића и још 17 особа којима се на тарет ставља прање пара наставља се сутра пред Специјалним судом у Београду, када би вештаци требало да се изјасне о допунском економско-финансијском вештачењу. Комисија експерата Градског завода за вештачење је на претходном суђењу, средином маја, доставила налаз о пословној и банкарској документацији, али је одбрана инсистирала да разјасне да ли су имали приступ целокупној финансијској документацији.

Ту се, пре свега, мисли на папире који су коришћени приликом суђења Дарковом брату Душку Шарићу у Црној Гори, такође због прања пара, а где је правоснажно ослобођен. Кад је реч о писаној финансијској документацији, реч је о извештају Прве банке Црне Горе, разним документима о пословању Шарићевих фирми и других оптужених.

Београдски суд је још прошле године наредио вештачење, а на предлог одбране, док се Тужилаштво томе противило. Њихов став је био да је реч о правним питањима о којима мишљење треба да донесе суд, а не вештаци. Експерти су имали задатак да утврде на који начин су осниване офшор компаније, за које се, према оптужници, тврди да су под контролом Дарка Шарића, али и да се утврди законитост у њиховом раду. Поред тога, требало је да види на који начин су ове компаније прибављале средства, која су искоришћена за куповину предузећа по Србији.

Такође, требало је да вештаци наведу и изворе који су коришћени за куповину фирми, као и токове новца. Реч је, наиме, о пет офшор компанија, шест предузећа у Србији и једно у Црној Гори.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Допунити финансијско вештачење

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали опрали око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина. Наводно, тај новац је коришћен за куповину предузећа и земљишта, као и некретнина по Србији. Иначе, Дарко Шарић је средином децембра прошле године осуђен првостепеном пресудом на 15 година затвора због трговине наркотицима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шарићеве фирме "чешљају" вештаци

СВЕ ПО ЗАКОНУ

ДАРКО Шарић је својевремено износећи одбрану тврдио да може да докаже порекло сваког цента и да "нема ни п од прања пара". Истакао је да је први посао који је одрадио у Србији продаја "Штампе" за 30 милиона евра, као и да је новац легао на рачун фирме која се води на њега и његовог брата Душка.