МИ смо сазнали да је Неђо нестао 9. јуна увече... Мислили смо све време да је отпутовао негде са њих две и да ће се у неком тренутку јавити. Овако нешто нисмо могли да замислимо ни у најгорим сновима. Не знамо како и зашто се убица одлучио на овако тежак и монструозан чин.

Овако, за "Новости", причају најближи из породице Неђа Шубаре (42), који је пронађен мртав у понедељак увече са мајком Даринком (80) и тетком Миљом (78) у септичкој јами у Сурчину. Да је троструки убица сумњичи се покојни Драгослав Јовановић, који је подлегао повредама прошле недеље након што је пуцао у себе у Новом Београду. Због сумње да су умешани у овај језиви злочин, у понедељак су ухапшена тројица младића и одмах саслушана у Вишем тужилаштву у Београду. Милош С. (31) који се сумњичи за тешко убиство у саизвршилаштву и Лазар Д. (22), коме се ставља на терет извршење кривичног дела тешко убиство помагањем, бранили су се ћутањем. Никола Ч. (20) је јуче изнео одбрану пред тужиоцем, а он се сумњичи за помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Више тужилаштво је предложило притвор само за прву двојицу, што је судија за претходни поступак и прихватио. Одређен им је притвор до 30 дана, због постојања посебних околности које указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке. Како се наводи у саопштењу, према Милошу С. је одређен притвор и због опасности да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ДЕТАЉИ ХОРОРА У СУРЧИНУ: Мучио их 24 сата, па смакнуо због дуга?

Како нам кажу у породици Шубара, још није познат датум сахрана. О жртвама имају само лепе речи, а на помен стравичних убистава, занеме...


Драгослав Јовановић

- Ми нисмо имали увид у Неђове послове, финансије, преговоре... Када бисмо се видели сви, причали бисмо о лепим стварима, ко ће где на одмор, о Горажду, ко је вољан да засуче рукаве, направи питу... Неђо је био праведан и искрен. Господин који је сваког испоштовао, а дуг би сигурно вратио. Можда у том моменту није имао - кажу Неђови рођаци.

У току дана је на друштвеним мрежама објављен потресан опроштај једне од рођака убијених:

"Па рат прођосмо а не изгубисмо живот од супротне стране, али се нађе неки дечак да узме себи за право да ти пресуди. И теби. И бакама. Хтела бих да престанем писати, да видим како су ми отац, мајка, сестра, баба, али имам утисак да нешто фали. Да нешто нисам рекла. Једино што фали, фалиш ти... За све што долази. Онај што је урадио све ово, пресудио је себи, својој жени. Еј дечаче, шта нам приреди..."

У СУРЧИНУ МУК РЕПОРТЕРИ "Новости" отишли су, након вести о откривању тела, до тржног центра породице Јовановић, иза којег се налази септичка јама. Житељи Војвођанске улице нису могли да наслуте да су тела била скривана на имању, близу њихових кућа, али далеко од погледа са главне улице. Кажу да протеклих дана нису приметили ништа сумњиво, а на сам помен троструког убиства, не желе ни да коментаришу случај који им је утерао страх у кости.

Према последњим информацијама из истраге, сумња се да су жртве отете највероватније 5. јуна, а њих троје убијени су 24 сата касније, након бруталног иживљавања и мучења. Клупко мистериозног нестанка Неђе и две старице почело је да се одмотава док је Драгослав Јовановић још био у коми након што је пуцао у супругу Теодору, па покушао да се убије у парку у Новом Београду прошле седмице. Његов отац Љубомир посумњао је да му син има везе са овим случајем, након што су до њега стигле информације да је у младићевим колима виђена крв. Драгослав је наводно рекао радници у перионици да држи језик за зубима.

- Чули смо све те приче и ништа нам није било јасно - испричао је у уторак новинарима старији брат Драгослава Јовановића. - После његове сахране, отац и ја смо звали једну по једну особу, и делимично су нам потврдили сумње. Обратили смо се полицији да бисмо знали шта стоји иза свега тога. У понедељак су на плацу пронашли тела...

Како незванично сазнајемо, због дуга који је Неђо Шубара имао према Драгославу, осумњичени их је наводно отео. Мучио је, наводно, Даринку и Миљу, пред очима мушкарца, како би га натерао да врати цео дуг. Све троје су били везани скоро 24 часа, а убица је потом, 6. јуна, угушио старице, а како се сумња на основу првих трагова - Неђа је упуцао.

Полиција је у понедељак подвргла полиграфском испитивању тројицу младића, који су били блиски Драгославу. Након што се један од њих "одао", наводно, испричали су инспекторима шта се догодило и открили локацију где су сакривена тела.