КАДА су ми јавили, само сам се молила да није тачно. Да је Марија добро, да је преживела... Али вести које су наставиле да стижу биле су све горе - сведочи, за "Новости", уплакана наставница физике Манда Кнежевић из Александровца, разредни старешина Марије З.(14), која је у понедељак по подне кренула на тренинг, изгубила свест на улици и преминула. - Виделе смо се пре него што се догодила трагедија, толико је била срећна! Неким ђацима поправљене су оцене за крај школске године, а верујем да је и она сигурно, као један од најбољих ђака, помагала да други постигну што бољи успех. Никада је нисам видела намрштену и нерасположену, на свакој њеној фотографији се осмехује.

Тог осмеха девојчице из Кожетина код Александровца, у Основној школи "Аца Алексић" више нема. Дан после њене изненадне смрти, највероватније због застоја срчаног мишића, не чује се ни смех деце у школском дворишту, у учионицама, на ходницима. Ђаци, загрљени, покушавају да се утеше. У зборници су наставници прикупили снаге да одрже комеморацију, окупљени око фотографије своје ученице. Одлазак у породицу био је болан и тежак. Брдо је одзвањало од јаука.

У учионици одељења VII-2, другови су у уторак ћутке плели венац у облику срца. Другарице су бирале цвеће, а сви заједно, цртали и бојили украсе од папира, на које су капљале дечје сузе. Маријина фотографија са венцем у коси урамљена је и постављена поред букета, а изнад ње заједнички потписи и поруке целог одељења. На једном паноу је и потпис девојчице, која је као и толико пута раније, само кренула на тренинг одбојке.

Другови из одељења причају да је Марија била одлична ученица, спортиста, несебичан пријатељ. Тешко им је да поверују да је више нема.Прочитајте још - ДЕТАЉИ СМРТИ ДЕВОЈЧИЦЕ ИЗ АЛЕКСАНДРОВЦА: Лекари из два града узалуд покушавали да је оживе- Марију сам знала од првог разреда, биле смо нераздвојне - прича нам Анђела В., председница одељенске заједнице. - Сви су је волели, цело одељење и цела школа. Волела је одбојку и музику, и увек је била ту када је некоме требала помоћ. Чувала је све тајне.

Манда Кнежевић, разредна

У кући где је живела девојчица су се целог дана окупљали рођаци и пријатељи, комшије, мештани. Неутешна породица је замолила за приватност у најтежим тренуцима. Датум и време Маријине сахране биће накнадно саопштени, а матична школа "Аца Алексић" у среду неће радити.У горњем делу града, у Улици 10. августа, недалеко од зграде број 45, девојчица је нађена без свести. Лекари Дома здравља из Александровца и Одељења интензивне неге крушевачке болнице нису успели да је врате у живот.

- По пријему, пацијенткињу смо транспортовали до болнице у Крушевцу - каже нам др Стаменко Костов, директор Дома здравља "Др Добривоје Гер. Поповић". - Све што је могло да се пружи, пружили смо, и у Крушевцу су колеге пробале, али нажалост, догодио се најгори исход.

Фото: С. Б.

ОБДУКЦИЈА

НАКОН увиђаја у Улици 10. августа, где је нађена, Више јавно тужилаштво у Крушевцу наложило је обдукцију, која је обављена у уторак. Према незваничним информацијама, највероватнији узрок смрти је застој срчаног мишића, с тим да су остале да се ураде и додатне анализе. Тек по добијању дефинитивних резултата, који треба да буду прослеђени надлежном тужилаштву, може да се очекује расветљење случаја.


СМИРУЈУ ДЕЦУ

- Покушавамо сада да се нађемо деци, да их смиримо - каже нам Михајло Милинчић, директор школе. - И приватно добро познајем породицу. Са Маријиним оцем, Милетом, тренирао сам рукомет, а са Иваном, девојчицином мамом, одрастао сам у истој згради. Сви их знамо као дивне људе, а таква је била и ћерка.