ДЕВОЈЧИЦА Хајналка П. из Сенте са само 15 година одлучила је да себи одузме живот обесивши се у штали хранитељске породице у којој је боравила више од две и по године.

Њено беживотно тело пронађено је у недељу ујутру. Шта је разлог због кога је девојчица, бивша ученица ОШ "Тузо Лајош", одлучила да узме шал и обеси се нико не може тачно да тврди, али по граду колају приче да је то урадила јер ју је момак преварио.

- Полиција је одмах изашла на лице места, нема елемената кривичног дела и све наводи да је у питању самоубиство - потврђено је у Основном јавном тужилаштву у Сенти.

Међутим, како незванично сазнајемо од стручних лица, девојчица је склоњена у хранитељску породицу, јер је њена мајка склона суициду и више пута је покушавала самоубиство. Претпоставља се да је девојчица усвојила тај модел понашања, јер се неколико пута самоповређивала жилетом.

Прочитајте још - ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У СЕНТИ: Девојчица (15) извршила самоубиство вешањем!

За хранитељску породицу, у којој је девојчица била смештена, Сенћани и надлежни имају само речи хвале. З. Ј. и М.Ј. су на пут извели своје двоје деце, а сада су бринули о девојчици.

- Да је неко други у питању па и да нешто посумњамо, овако заиста нема говора о некој небризи, већ напротив, ти људи су дали све од себе да деци пруже лепо одрастање - каже познавалац прилика у овој породици.

За трагедију због које је занемела цела банатска варошица Сенћани највише окривљују окружење у коме је дете расло док није склоњено из примарне породице.

- Њена мајка Клаудија је већ неколико пута покушала да се убије, била је веома агресивна, и деца су то гледала. Зато их је Центар за социјални рад и склонио од мајке, како несрећну девојчицу, тако и њеног брата и сестру - кажу нам комшије у Улици Владимира Назора, где је пронађено девојчицино тело.


ЗА ДВЕ ГОДИНЕ УБИЛО СЕ 20 ДЕЦЕ

У ПОСЛЕДЊЕ две године у Србији самоубиство је извршило 20 деце млађе од 18 година! Пре случаја из Сенте, јавност је 10. априла шокирала вест да се убио дечак В. Р. (12) у Новом Београду, скочивши са седмог спрата зграде у којој је живео. Многи памте и самоубиство дечака У. Д. (9), из насеља Скела, код Обреновца, који се прошле године обесио у шупи у дворишту породичне куће свог деде.

Суициди деце млађе од 18 година све су учесталији. Према подацима Завода за статистику, у 2017. години, 11 особа старости од 15 до 19 година одузело је себи живот, а 23 особе су то урадиле у узрасту од 19 до 24 године.

Брину и резултати истраживања, које је спровело Министарство омладине и спорта, у сарадњи са Центром за едукацију и развој, а која су спроведена на узорку од 1.000 ученика, старости од 15 до 19 година. Чак седам одсто анкетираних је рекло да је размишљало о самоубиству!

(С. Б. М.)