У ЗАЈЕДНИЧКОЈ акцији полицијских службеника Управе криминалистичке полиције и Службе за борбу против организованог криминала у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду, ухапшено је 20 осумњичених припадника две организоване криминалне групе, који су фалсификовали и продали више од 4.000 лажних јавних исправа. Они су своје услуге наплаћивали у распону од 100 до 800 евра, у зависности од врсте документа.

Једна организована група је, како је саопштено из надлежног тужилаштва, деловала у Београду, док је друга радила на подручју Крушевца, Краљева, Новог Пазара, Пожаревца и других. У току јучерашњег дана и вечери трајало је саслушање осумњичених, а тужилац за организовани криминал ће након тога донети одлуку о даљем току кривичног поступка и евентуалном притвору.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ухапшена група осумњичених за трговину људима и проституцију


На подручју Београда ухапшено је осам осумњичених: В. Ј., Д. Ј., П. Б., Р. Ј., Б. Т., Р. Ј., Д. П. и В. А., а на терет им се ставља више кривичних дела - удруживање ради вршења кривичних дела и фалсификовање исправа. Они су, како се сумња, у периоду од јуна 2018. до данас, као организована криминална група по наруџби заинтересованих лица правили лажне јавне исправе: пасоше, личне карте, возачке дозволе и слично, држава чланица Европске уније. Верује се да су израдили око 2.000 лажних јавних исправа које су наплаћивали по цени од 100 до 800 евра у зависности од врсте документа. Приликом претреса на територији Београда пронађене су и две штампарије и већа количина већ израђених јавних исправа.

Другу организовану криминалну групу чинило је 12 осумњичених и то: З. Р., Г. С., В. С., З. С., Н. А., С. К., Т. Н., Р. Н., Б. Г., М. Н., О. Д. и Т. Ј. Она је деловала на подручју Крушевца, Краљева, Новог Пазара, Пожаревца и других градова и места у Србији. И припадници ове групе су, као и њихове "колеге" израђивали лажне јавне исправе у исту сврху, с тим што су то радили у изнајмљеним просторијама. Сумња се да је ова група израдила више од 2.000 докумената с тим што је њихова почетна цена за израду лажних јавних исправа била знатно већа од београдских "колега". Тако се у зависности од врсте докумената цена кретала од 300 до 800 евра по документу.


МИЛИОНСКА ЗАРАДА

ТАЧАН износ који су ове две криминалне групе зарадиле продајом лажних докумената није познат, али се претпоставља да су инкасирале више од милион евра!