Челници Општине Пожега, председник Милан Божић, председница скупштине Зорица Митровић и начелник управе Велимир Максић, ухапшени у суботу под сумњом да су приликом јавних набавки оштетили локални буџет, пребачени су у Посебно одељење за сузбијање корупције у Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

Њима је одређен притвор до 30 дана, а суочени су са оптужбама за корупцију у најмање четири јавне набавке и за незаконит "дил" са извођачима радова које су ангажовали.

Троје функционера сумњиче се да су у периоду од 2017. до 2018. године, незаконито поступали у јавним набавкама.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЧЕЛНИЦИ ПОЖЕГЕ ОЈАДИЛИ ОПШТИНУ: Ухапшен председник општине и цео врх локалног руководства (ВИДЕО)


Најупечтаљивији је случај ухапшене председнице Скупштине општине. Уз злоупотребе приликом јавних набавки, она је, према сазнањима полиције, приликом молерских радова за Општину, након плаћања извођачу радова из општинске касе, од њега тражила а затим и преузела укупно 200.000 динара.

Очекују се оставке приведених на све функције, а локални парламент ће затим изгласати нове људе на челу града.

ТРГОВИНА УТИЦАЈЕМ

Ухапшена Зорица Митровић је пажњу јавности на себе привукла "трговином утицајем", када је на Скупштини, којом је председавала, изгласано да Општина од њеног мужа и девера купи четири ара плаца и недовршену кућу од 400 квадратних метара. Спорни објекат је при томе нелегално изграђен, а намера је била да ова некретнина буде уновчена за 12 милиона динара из општинске касе.