Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са припадницима Безбедносно-информативне агенције (БИА), а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су В.К. (1958), лекара специјалисту-вештака у првостепеном поступку Републичког фонда ПИО, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита, З.Ј. (1953), лекара вештака-координатора у пензији, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела примање мита и трговина утицајем и Д.С. (1975), сарадника за послове вештачења, који се сумњичи за кривична дела примање мита у помагању и трговину утицајем.


Сумња се да је В.К., преко Д.С. и једног шездесетосмогодишњег мушкарца, захтевао и примио 500 евра од једне четрдесетосмогодишње жене, као и 200 евра од педесетшестогодишњег мушкарца, а које је потом поделио са Д.С., како би донео позитивни налаз, мишљење и оцену у вези са захтевом за помоћ и негу другог лица.


Такође, сумња се да је З.Ј. почетком 2015. године захтевао и примио 400 евра од педесетседмогодишњег мушкарца, како би приликом вештачења у његовом предмету донео позитивни налаз, мишљење и оцену у вези са захтевом за помоћ и негу другог лица.


З.Ј. се сумњичи и да је крајем децембра 2018. године од истог мушкарца захтевао и примио 400 евра, од чега је 50 евра предао Д.С. како би посредовао да се приликом вештачења његовог предмета донесе позитивни налаз, мишљење и оцена у вези са захтевом за остваривање права на помоћ и негу другог лица.


Осумњиченима В.К., З.Ј. и Д.С. је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.


Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита у помагању кривична пријава ће бити поднета против шездесетосмогодишњег мушкарца, док ће против једног педесетседмогодишњака бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривична дела давање мита и трговина утицајем. Кривична пријава биће поднета и против четрдесетосмогодишње жене и педесетшестогодишњег мушкарца који се терете да су извршили кривично дело давање мита.