Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу и Одсеком пореске полиције Зајечар, ухапсили су седам особа због постојања основа сумње да су извршиле више коруптивних кривичних дела, чиме су оштетиле буџет Србије за више од 32 милиона динара.

Ухапшени су Д. Д. (46), одговорно лице „Вега фрут“ из Књажевца, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела прање новца, пореска утаја, неосновано исказивање износа за повраћај пореза и пореских кредита, недозвољен промет акцизних производа и недозвољено складиштење робе, док су ухапшени С. П. (55), радница предузећа „Вега фрут“, и С. Н. (52), одговорно лице „Џервин“ из Новог Сада - огранак у Књажевцу и уједно власник пољопривредног газдинства, терете да су извршили кривична дела прање новца, пореску утају и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и пореских кредита.

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца ухапшени су Н. М. (56), фактички одговорно лице „Вега фрут“, и Б. С. (54), одговорно лице фирме „Фриго флора транс“ из Књажевца, док се Д. Б (62) и Д. Ј. (47), власници пољопривредних газдинстава, терете за прање новца и пореску утају, стоји у саопштењу полиције.

Прочитајте још - Открили утају пореза од чак 6,5 милијарди


Сумња се да је С. Н, као одговорно лице предузећа „Џервин“, у периоду од јануара 2016. до краја 2018.године вршио уплату новчаних средстава на текући рачун „Вега фрута“.

Како се сумња, Д. Д. је потом заједно са С. П. по основу фиктивних рачуна на име разних услуга извршио пренос новчаних средстава на рачун „Фриго флора транс“ и по основу фиктивног откупа пољопривредних производа уплату новчаних средстава на текуће рачуне пољопривредних газдинстава Д. Б и Д. Ј, који су уплаћене износе у готовини подизали са својих текућих рачуна и предавали Д. Д, Н. М. и С. Н.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.