Осам година након што је на дечјем одељењу врањске болнице услед гушења преминула Дијана Маринковић (5), судски процес против двојице лекара, анестезиолога Славише Каначког и оториноларинголога Дарка Цивкаровског, још увек траје. За родитеље, свако ново рочиште је нова траума. Иако су лекари 2. новембра 2016. године првостепеном одлуком осуђени на по три године затвора и пет година забране бављења лекарским позивом, поновљени поступак се, према мишљењу родитеља, споро одвија.

- Чини се да агонији нема краја. Свако ново рочиште за мене је поновно преживљавање смрти детета. Била бих задовољна када би била потврђена првобитна казна. Ништа ми дете не може вратити, али бар да буде јасно да се пропуст десио - каже Дијанина мајка Ивана Митић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Породица мале Дијане Маринковић огорчена: Спремни смо на све, идемо до Стразбура


Њен отац, а Дијанин деда Славољуб Михајловић, сумња да разлог одуговлачења лежи у корупцији или у неким познанствима.

Адвокат породице Јован Алексић каже да правда касни због вештака из Ниша, јер се већ четири месеца чека на њихове налазе, што нам је потврдила и судија Александра Тошић Арсић која води овај поступак.

САГЛАСНОСТ Судскомедицински одбори из Ниша и Београда су у првобитним извештајима били сагласни у смислу пропуста лекара, али у Нишу су сматрали да је било и пропуста руководства Здравственог центра јер није било апарата за трахеотомију.

- Извештај судскомедицинског одбора из Београда је достављен, док се онај из Ниша још увек чека. Не разумем колико им је времена потребно да само размотре своју претходну одлуку и евентуално је допуне - каже адвокат Јован Алексић, и додаје да немају никаквих примедаба на вођење поступка у Врању.

Подсећамо, мала Дијана Маринковић, из села Ћуковац код Врања, преминула је на дечјем одељењу врањске болнице 8. јануара 2011. Родитељи су од самог почетка изразили сумњу у пропуст лекара.

НОВИ ЖИВОТ, РАДОСТ И ТУГА

Ивана је у међувремену добила сина, а у мају би на свет требало да донесе девојчицу. Кроз сузе прича како је чињеница да ће на свет донети девојчицу чини истовремено и срећном и тужном.