СУЂЕЊЕ за разбојништво из 1997. године када је Новак Стеванић (20) отет у центру града, а потом мучен док није открио где је сеф са драгоценостима у стану његових родитеља - почело је пред Вишим судом у Београду. На оптуженичкој клупи су инспектор у пензији Милан Радукић, припадник Жандармерије Саша Ђајић и Горан Ристић који су негирали дело, као и Никола Бајић, "земунац" који је рекао да је крив и да је он чувао те ноћи Новака у гаражи.

Овај случај у јавности је познат као "прва земунска отмица". Заменик тужиоца Мирослав Симић навео је у четвртак да је оптужница подигнута након што је утврђено да постоје основи сумње да су оптужени 22. августа 1997. око 22.30, у групи, умишљајно, заједно са Миланом Луковићем, Душаном Спасојевићем, Зораном Вукојевићем и још неколико непознатих особа починили ово дело.

- Радукић, Ђајић и Вукојевић, запослени у ПС Земун, на углу Немањине и Сарајевске су, како се сумња, пресрели "ауди" Новака Стеванића, легитимисали га, везали му руке лисицима и угурали га у "голф 2" - рекао је Симић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЛУЧАЈ "ПРВА ЗЕМУНСКА ОТМИЦА" ПРЕД СУДОМ - Отац се бори за истину о смрти сина: Желим да сазнам ко је скривао доказе


Према оптужници, Спасојевић је потом дошао, насрћући на Новака све док му није открио да је сеф испод паркета у стану. Потом, јавља Луковићу који је са још неколико НН лица вршио преметачину. Брусилицом је исечен сеф и однето је, према оптужници, око 50.000 марака, 20.000 динара и око четири и по килограма злата и накита.

Никола Бајић, другооптужени, терети се да је са Ристићем чувао Стеванића. Он се, иначе, налази на вишедеценијској робији, а у четвртак је детаљно изнео одбрану, говорећи и о односу Спасојевића, познатог као Дућа и Шиптар, и Милана Радукића.

- Спасојевић је за њега рекао "Мој је 100 посто". Душан кад га позове, ишао је свуда. Звао га је "бата Радука" - испричао је Бајић.

Према његовим речима, Спасојевић и он су били добри другови.

- Ја сам упао у то време у проблем с једним криминалцем из Земуна, па сам се склонио у стан у Блоку 63. То нам је била сигурна кућа. Доводили су ту дилере који им дугују новац, долазили су Шијанов кум Саша Џукац, Новак Буха... Тог периода се добро сећам, тада је погинула принцеза Дајана - наставио је другооптужени.

ИМА НЕШТО ДОБРО КОД ЧУМЕТА ЧУМЕ и Багзи знају сигурно све о овоме - казао је Никола Бајић. - Душан Спасојевић, Миле Луковић и Никола Ристић су били једно. Чуме је избегавао овакве ствари. Има нешто добро код њега.

Спорне вечери, Спасојевић га је у једном тренутку позвао да сиђе у гаражу.

- Позади у "голфу" видео сам крупног човека. Мислио сам да је нека фаца од 30, 40 година. Сео сам поред момка. Душан га је хватао за врат, почео да га тресе и гура. Ударио га је у главу неколико пута. То је био Новак који је после свега тога рекао "станите, полако, рећи ћу вам све" - открио је Бајић, објашњавајући да је младићу била облепљена цела глава.

Њему је после свега Спасојевић наводно испричао да су имали дојаву да је у стану можда и до милион марака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Суд одбио притвор за полицајце због пљачке 1997. године


- Рекао ми је "Нисмо ништа узели. Све сам дао оним џукцима Радуки и Вуку. Нисам их препознао. Били су зализани и имали су нацртан младеж. Био је и њихов "индијанац" Ђаја" - казао је Никола Бајић шта му је наводно рекао Спасојевић.

Душан Спасојевић

Неколико месеци касније, након што је изашао из притвора због другог дела, опет су причали о овом догађају.

- Спасојевић ме је питао да ли се сећам оног момка. Рекао ми је "Тај се убио. Упалио сам му свећу. Претерали смо...". Објаснио ми је да Новаку нико није веровао шта се догодило, да су га звали, тражили још пара - испричао је Бајић, додајући да је све то много гризло Спасојевића, јер је "тада још био нормалан".


РАДУКИЋ: ВЕЋ САМ ОСУЂЕН У ЈАВНОСТИ

ПРВООПТУЖЕНИ Радукић је пред судским већем, којим председава Весна Божовић Милошевић, рекао да му се у медијима крши претпоставка невиности. Он се запитао да ли је дело уопште извршено, а додао је да је у Шилерову одлазио само службено:

- Ми окривљени испадамо као служба за доставу. Предмет у коме се спомиње Државна безбедност, спао је на једног инспектора и двојицу полицајаца. Шта ја да се браним, када нисам имао било какво сазнање о том делу. Душан Спасојевић јесте био мој сарадник, све до смрти. Давао је информације, али то се променило 2000. када је на крилима нове власти, постао део њеног врха.