ТРОЈИЦА маскираних и наоружаних нападача, у ноћи између недеље и понедељка у селу Превалац код Врања, везали су чувара и запалили готово комплетан возни парк у бази приватног предузећа за нискоградњу "5Д". Штета је огромна и процењује се на око пола милиона евра. У тужилаштву кажу да раде на случају, не желећи да износе детаље, док власник Далибор Угрчић сумња да иза напада стоји конкуренција. Пожар је локализован након вишесатне интервенције ватрогасаца и, срећом, није било повређених.

- Чувар нас је позвао негде око два сата након поноћи. Њему су тројица нападача, који су били маскирани и наоружани, везали руке. Онда су почели да камионе поливају бензином и пале - прича видно узнемирен Далибор Угрчић, син власника Душана Угрчића.

Он каже да је чувар под стресом и да је задобио лаке телесне повреде. Срећом ватра није никоме наудила иако су се експлозије чуле и у суседним селима.

- Штета је, као што се може и видети, огромна. Уништено је девет камиона, асфалтна база, грађевинске машине, магацин, сепарација ... - набраја Угрчић и додаје да ова фирма у овом крају послује од 1993. године.

Власници фирме у Врању важе за одговорне људе, који су унапређивали посао годинама уназад. Кажу да око 70 одсто послова добијају на тендерима, а да остало раде за приватнике. За име њихове фирме нису се до сада везивали никакви скандали. Млађи Угрчић нема дилему да је неко желео да им уништи посао.

- Не схватам ово као претњу или упозорење, јасно је да је неко врло свесно покушавао да нас онеспособи да наставимо са радом - каже Угрчић. - Недавно смо након откривених малверзација са изградњом станова за безбедњаке ми добили тај посао и то очигледно некоме смета. Врање је постало центар криминала Србије и упркос томе не желим да верујем да се не могу открити починиоци. Не страхујем за себе и своју породицу јер никоме нисмо ништа нажао учинили, само смо радили поштено свој посао.

Ова фирма директно и индиректно запошљава педесетак људи, а радници причају да се газда никада није плашио да би нешто могло да се деси. Због тога је базу чувао један човек, јер није било никаквих назнака опасности. У полицији, као и у врањском Основном тужилаштву потврђено нам је да се интензивно ради на откривању починилаца овог дела, али због "озбиљности" случаја и обима штете у овој фази поступка не могу да износе детаље.

Штета коју је породична фирма "5Д" претрпела многе је шокирала и уплашила у Врању. Међутим, познаваоци ситуације напомињу да су они били трн у оку конкуренцији која последњих неколико година убрзано развија посао.


ИЗГРАДЊА ЗНАЧАЈНИХ ОБЈЕКАТА

ПРЕДУЗЕЋЕ "5Д" у Врању, како пише на сајту фирме, односно власник Душан Угрчић, почео је са радом 1970. године као приватна грађевинска радња. Од 1988. године послује као грађевинско предузеће "5Д" , а фирма се уско специјализовала за послове нискоградње и рушење објеката. У последњих десет година учествовали су у изградњи значајнијих објеката, као што су брана Првонек код Врања, чишћење акумулације језера Брана ГОЧ, комплекс Цепотина, послови рушења за "Бритиш Американ тобако", ДИВ - Врање, болнице у Нишу...

Далибор Угрчић

Уништена је и канцеларија